Doček Nove godine

Sve najbolje za blagdanskim stolom!

Zimska blagdanska torta

Hladnu zimsku slasticu poslužite u novogodišnjoj noći i uživajte uz najdraže u raznobojnim biskvitima i finoj kremi od kokosa.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Zimska blagdanska torta

Sastojci

Za biskvit

Biskvit 2

Krema

Priprema

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite u snijeg. Žumanjke, šećer i burbon vanilija šećer, pjenasto izmiješajte, dodajte brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
  2. Na kraju lopaticom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte na lim za pečenje (30x40 cm) prekriven masnim papirom i dodatno namašćen. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 20 minuta.
  3. Za drugi biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite u snijeg. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte limun šećer i otopljeni maslac.
  4. Zatim dodajte mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i bademima. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup za torte Ǿ 22 cm koji ste namazali maslacem i pobrašnili. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta.
  5. Za kremu, prašak za puding pomiješajte sa šećerom, Gussnelom i razmutite u malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i umiješajte pripremljenu smjesu, zagrijavajte do vrenja uz miješanje, te kuhajte još 2 minute. Kuhani puding izlijte u drugu posudu i prekriven ohladite.
  6. Maslac i šećer u prahu dobro izradite, dodajte ohlađeni puding i mascarpone. Sve dobro izradite da dobijete glatku kremu.
  7. Svijetli biskvit prerežite na pola tako da prvi dio bude podloga za tortu. Zatim premažite kremom. Smeđi biskvit po dužini prerežite na 4 dijela da dobijete 4 trake.
  8. Prvu premažite kremom i savijte u roladu. Stavite ju na sredinu prvog biskvita. Zatim ju izvana premažite kremom i uz nju savijte drugu traku biskvita.
  9. Tako ponavljajte dok ne upotrijebite sav tamni biskvit. Zatim premažite kremom i prekrijte drugim dijelom svijetlog biskvita. Tortu premažite ostatkom kreme.
  10. Istucite šlag 5 + i njime premažite tortu te ju obilno pospite kokosovim brašnom.

Posluživanje: Tortu držite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.

Savjet: Kod pripreme tamnog biskvita kad umiješate mješavinu s brašnom odmah dodajte malo istučenog snijega i promiješajte. Ostatak snijega lagano umiješajte lopaticom.

Napomena: Kod pripreme rolade smjesu ravnomjerno razlijte po limu tako da poslije biskvit bude iste debljine.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.