Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma

Sarmice od listova vinove loze

Pripremite prave jesenske sarmice umotane u listove vinove loze s malim zrnima grožđa, šampinjonima i finog mesnog punjenja i naravno kuhane uz bijelo vino.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Sarmice od listova vinove loze

Sastojci

Priprema

  1. U tavu na zagrijanu svinjsku mast stavite sitno narezani luk i popržite ga dok ne omekša. Dodajte špek i piletinu narezanu na kockice i kratko ih popržite.
  2. Dodajte šampinjone također narezane na kockice i popržite ih dok tekućina koju puste ne ispari. Dodajte Vegetu te lagano posolite i popaprite.
  3. Izmiješajte, podlijte vinom i pirjajte dok vino ne ispari, pa uklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.
  4. Listove vinove loze jedan po jedan stavljajte u kipuću vodu i kuhajte (blanširajte) 20 sekundi, pa ih odmah izvadite i ostavite sa strane.
  5. U ohlađenu smjesu umiješajte jedno razmućeno jaje i naribani sir. Smjesu rasporedite po blanširanim listovima vinove loze, pa po smjesi rasporedite bobice grožđa. Zamotajte ih u sarmice tako da budu tanje ali duže.
  6. Ovako pripremljene sarmice panirajte tako da ih najprije stavite u brašno, uronite u preostala razmućena jaja i na kraju obložite krušnim mrvicama.
  7. Pohajte ih u dubokom dobro zagrijanom ulju, pa ih izvadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

Posluživanje: Gotove sarmice poslužite uz prilog od heljde s bučinim uljem.

Savjet: Poželjno je da grožđe koje stavljate u sarmice bude čim sitnije kako bi se mogle lakše i lijepo zamotati.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 899 kcal / 3.758 kJ
- jednostruko nezasićene masne kiseline 20,44 g
- višestruko nezasićene masne kiseline 12,97 g
Ugljikohidrati 46,12 g
Vlakna 3,07 g
Bjelančevine 46,84 g
Sol 0,71 g
Vitamin A 774,70 μg
Vitamin D 74,08 μg
Pantotenska kiselina 2,02 mg
Kalcij 397,28 mg
Fosfor 630,92 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...