Grah pita

Okušajte se i sami te pripremite grah pitu koja će biti ugodna promjena! Pripremu jela možete ubrzati upotrebom Podravkinog kuhanog graha.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Grah pita

Sastojci

Priprema

  1. Grah namočite preko noći. Zatim ga isperite pod mlazom hladne tekuće vode pa ga skuhajte.
  2. U velikoj posudi na ulju pržite nasjeckani luk i češnjak te sitno naribanu mrkvu i celerov korijen. Zatim kranjsku kobasicu narežite na kolutove debljine 2 cm i prepržite zajedno s povrćem. Uljte vino i otprilike 200 ml tekućine. Posolite i popaprite, dodajte lovorov list i ostale začine koje prije toga nasjeckajte i pripremite.
  3. Fant za grah i variva promiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite stajati nekoliko minuta. Umiješajte pripremljeni Fant, zatim krumpir na kockice i kuhajte oko 10 minuta.
  4. Dodajte kuhani grah zajedno s vodom u kojoj se kuhao pa nastavite lagano kuhati juhu još oko 10 minuta. Povremeno promiješajte, dolijevajte tekućine koliko je potrebno te dosolite prema ukusu.
  5. Dodajte passatu i mljevenu slatku papriku. Kuhajte još oko 10 minuta. Pospite sitno sjeckanim svježim peršinom. Grah zgusnite Gussnelom ili ga ispasirajte kratko s gnječilicom za pire krumpir.
  6. Lisnato tijesto odmotajte, razvaljajte na tanko pa ga preklopite (tako ćete dobiti na slojevitosti). Prebacite grah u plitku posudu ne toliko visokih rubova, a lisnato tijesto položite s vrha, tako da utisnete viljuškom rubove tijesta prema rubovima i stvorite dojam pite. Za još bolji dojam premažite lisnato sa žumanjkom jajeta. Sve zajedno stavite u pećnicu na 200° C 25 min.

Posluživanje: Poslužite toplo uz sitno ribanu kupus salatu.

Savjet: U ovom izdanju graha kruh nije potreban. Sve je u jelu!

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus