Torta ledeni vjetar

Upustite se u ledenu avanturu i uživajte!

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Torta ledeni vjetar

Sastojci

Za kore

  • 10 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 1 žlica alkoholnog octa

Za kremu

Šlag

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 Dolcela Šlagfix
  • Za nadjev:
  • 2 banane
  • 2 kivija
  • 200 g jagoda

Priprema

  1. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer u prahu uz miješanje, a na kraju ocat. Lim za pečenje (30 x 40 cm) obložite papirom za pečenje i po njemu ravnomjerno razmažite smjesu od bjelanjaka.
  2. Pecite oko sat vremena u pećnici zagrijanoj na 150 °C. Kora ne smije biti suha već mekana (bjelanjci koaguliraju i postanu kompaktna smjesa). Ohlađenu koru prerežite na tri dijela.
  3. Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu te umiješajte gussnel, vanilin šećer i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, smanjite vatru i umiješajte pripremljenu smjesu.
  4. Zagrijavajte uz miješanje i kad se smjesa zgusne, maknite s vatre, isipajte u drugu posudu i ohladite. Maslac sobne temperature pjenasto istucite i umiješajte u ohlađenu kremu.
  5. Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte Šlag fix.
  6. Prvu koru premažite s trećinom kreme, posložite po njoj narezane banane (nakapane limunovim sokom da ne potamne). Zatim stavite sloj šlaga i prekrijte drugom korom.
  7. Koru premažite kremom, posložite narezane jagode te premažite šlagom, pa prekrijte trećom korom. Nju premažite kremom, posložite narezan kivi i na njega nanesite šlag.
  8. Kolač ukrasite šlagom i voćem po želji.

Posluživanje: Kolač dobro ohladite i ukrasite prije posluživanja.

Savjet: Tortu možete pripremiti i s voćem iz kompota (marelice, ananas).

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa