Dolcela

Limunska kiselina

Sirup od mrkve, cikle i jabuke

Uljepšajte si dan domaćim napitkom za dobro raspoloženje u kombinaciji mrkve, cikle i jabuke.

  • 120 min
  • Jednostavno
Sirup od mrkve, cikle i jabuke

Sastojci

Priprema

  1. Mrkve ogulite i naribajte, cikle ogulite i narežite. Prelijte sve s 3 l vode i pustite da odstoji 24 sata.
  2. Potom dodajte naribanu jabuku, narezan limun i vanilin šećer te ostavite da sve zajedno odstoji još 2 sata.
  3. Zatim tekućinu procijedite, dobro istisnite, dodajte šećer i limunsku kiselinu. Promiješajte da se šećer otopi i ulijte u pripremljene, čiste boce.
  4. Sirup držite na hladnom mjestu do upotrebe.

Posluživanje: Poslužite sirup razrijeđen vodom da dobijete željenu aromu i slatkoću.

Savjet: Ukoliko pripremate sirup za duže stajanje zagrijte ga do vrenja i vruć ulijte u boce.

Mala tajna: Sok od jabuke s dodatkom đumbira pomoći će u uklanjanju umora i bezvoljnosti pa je idealan napitak za depresivne zimske dane.

Napomena: Zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti, mrkva je bila prvo povrće koje je, početkom 19. stoljeća, konzervirano. Cikla je lako probavljiva namirnica u kojoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci, a važna je i prisutnost vitamina B1, B2, B6, C, folata i pantotenske kiseline.

Paštete

Kruha i igara!