Fant

Fant zapečena tjestenina s 4 vrste sira

Fant zapecena tjestenina s 4 sira 2018

Nabujak 4 vrste sira

Iako je zapečena tjestenina vrlo jednostavno jelo, svejedno je moguće saznati trik kojim će se vrijeme pripreme još više skratiti. 

  • 30 min
  • Jednostavno
  • 4 osobe
Nabujak 4 vrste sira

Sastojci

Priprema

  1. Na rastopljenom maslacu prepržite podravski špek narezan na sitne kockice, zatim dodajte i izdinstajte poriluk nasječen na sitne trakice.
  2. U zasebnoj posudi ulijte 900 ml mlake vode i 200 ml vrhnja za kuhanje, dodajte mješavinu Fanta za zapečenu tjesteninu s 4 vrste sira i povremeno miješajte.
  3. Okrugli keramički kalup premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama. Ulijte tjesteninu orecchiette ili pužiće. Tjestenini dodajte preprženi podravski špek i izdinstani poriluk, pomiješajte i zatim sve zalijte s pripremljenim Fant umakom.
  4. Mozzarellu izvadite iz njene salamure, ocijedite i narežite na šnite. Posložite mozzarellu na vrh i pospite naribanim sirom ribancem. Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C 25 – 30 min. Zapečenu tjesteninu izvadite i pričekajte da se kalup kratko ohladi, ali poslužite toplu.

Posluživanje: Nabujak poslužite u istom keramičkom kalupu u kojem ste ga i stavili peći.

Savjet: Poriluk po čitavoj dužini zarežite na pola i moguću prljavštinu isperite hladnom vodom.

Mala tajna: Tjesteninu nije potrebno prethodno kuhati.

Napomena: Ako nije sezona poriluka i mladog luka, nećete pogriješiti niti s crvenim lukom ili češnjakom.

Začini inspiracije

Monozačini