Veličanstveni rižoto

Zrno po zrno - rižoto

Proljetni rižoto

Autentično talijansko jelo rižoto pripremite sa sezonskim šparogama koje su učinkovite za mršavljenje i odličan izvor vlakana.

  • 30 min
  • Jednostavno
  • 4 osobe
Proljetni rižoto

Sastojci

Priprema

  1. Šparoge ogulite do tzv. vrata gdje započinje njen mekani i najukusniji dio. Odrežite im dno koje je pretvrdo i iskoristite ga za temeljac. U posudu ulijte vodu, oguljenu koru šparoga, 1 srce povrtnog temeljca i zakuhajte. Procijedite temeljac kroz fino cjedilo.
  2. Ostatak šparoga od kojih ste skuhali temeljac iz cjedaljke prebacite u sjeckalicu, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. U zasebnoj posudi narezani crveni luk izdinstajte na maslacu da se zastakli. Rižu dodajte i lagano tostirajte miješanjem. Dodajte bijelo vino, miješajte i pustite da alkohol ishlapi. Nakon što je alkohol ishlapio postepeno počnite ulijevati vrući povrtni temeljac. Zatim dodajte kremastu smjesu šparoga i maslaca.
  4. Sada kada je riža na pola gotova, šparoge narežite na jednake dijelove i dodajte riži. Po potrebi dolijevajte temeljac i miješajte. Rižoto će sada polako poprimiti svoj zelenkasti izgled. Narežite par kockica maslaca za kremoznost na kraju i naribajte parmezan.
  5. Vatru smanjite na minimum i stalno miješajte. Ubacite maslac i tvrdi sir za ribanje te energično miješajte kako biste dobili kremastu i finu viskoznost rižota.

Posluživanje: Poslužite toplo i poškropite maslinovim uljem.

Savjet: Za rižoto ne koristite rižu dugog zrna basmati jer ona nema u sebi dovoljno škroba.

Mala tajna: Da bi se dobila ekstra kremoznost, što je i jedan od faktora dobrog rižota, potrebno ga je prilikom završavanja s maslacem i parmezanom na samom kraju energično miješati tzv. mantekiranje. Prilikom energičnog miješanja rižina zrnca se sudaraju jedno od drugo i ispuštaju višak škroba iz sebe i na taj način pospješuju kremoznost.

Napomena: Kod pripreme rižota, rižoto se mora stalno miješati u istom smjeru kuhačom.

Kruh

Kruh naš svagdašnji