Temeljac

Mijenja kuhanje iz temelja

Palenta štapić s umakom aioli

Palenta je zanimljiva kao prilog mesnim a i ribljim jelima, a u ovom je receptu zablistala kao snack grickalica!

  • 30 min
  • Jednostavno
  • 4 osobe
Palenta štapić s umakom aioli

Sastojci

Za umak

  • češanj češnjaka
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema

  1. U loncu zakuhajte vodu i ubacite povrtni temeljac za jela. Smanjite vatru. Ulijte mlijeko, polako dodajte palentu i miješajte. Palenta će se početi zgušnjavati i ključati.
  2. Dodajte par kockica maslaca, naribani parmezan i popaprite. Kad je palenta skuhana, prebacite je u kalup koji ste prethodno obložili s prozirnom prijanjajućom folijom. Ravnomjerno palentu rasporedite po kalupu i stavite na hlađenje.
  3. Dok je palenta na hlađenju, napravite umak koji ćete poslužiti uz palentu. U mužaru ili u nastavku štapnog miksera od malo pečenog češnjaka i soli napravite pastu-kremu. Ubacite cijelo jaje, dodajte polagano slabim mlazom maslinovo ulje i istucite pjenjačom kao da radite majonezu. Umak je gotov kad se zgusnuo i fino je kremast.
  4. Izvadite ohlađenu palentu i stavite na dasku za rezanje. Masa je kompaktna, formirana i spremna za rezanje. Narežite palentu po širini pa po dužini.
  5. Sada kada imate štapiće formirane, zagrijte pećnicu na 200 °C i te stavite peći štapiće od palente na plehu za pečenje dok ne dobiju zlatnu boju. Palentu izvadite iz pećnice i poslužite toplu.

Posluživanje: Na tanjur ili daščicu posložite unakrsno tako da dobijete mreža efekt tople štapiće palente i uz nju poslužite svježe napravljeni umak.

Savjet: Palenta je takve konzistencije da joj ne treba dodavati nikakve dodatke da bi se zgusnula.

Mala tajna: Ako želite možete uz palentu poslužiti i umak od rajčice.

Napomena: Ako  nemate prijanjajuću prozirnu foliju možete koristiti i papir za pečenje. Bitno je da uspijete postići formu i oblik.

Gulaš

Inspirirani tradicijom