Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Uskršnja šunka na zabavan način

Ovo simpatično zamotano jelo prikladno je naročito za hladnije dane i za blagdane kada stol želimo učiniti bogatijim, šarolikim i raznovrsnijim.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
Uskršnja šunka na zabavan način

Sastojci

  • 250 g Dimljene rolane šunke Podravka
  • 150 g očišćenih listova raštike
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 žličica Vegete
  • 2 žumanjka

Priprema

  1. Kupljenu kuhanu (obarenu) šunku narežite na prutiće debljine prsta.
  2. Raštiku obradite na način da listove odvojite od stabljike potezom ruke. Stabljiku bacite. U loncu zakuhajte vodu, posolite i kratko blanširajte listove raštike. Nakon minute izvadite raštiku i stavite u hladnu vodu. Kada je hladna ocijedite je i osušite na kuhinjskoj krpi.
  3. Gotovo lisnato tijesto stavite na pobrašnjenu hladnu i suhu podlogu. Izrežite na jednake trokutaste dijelove i rubove premazujte žumanjkom. Prutiće od šunke umotajte u listove raštike i ponovite isti potez na lisnatom tijestu. Umatajte prema sebi tako da kroz dva umotaja dobijete zapravo simpatičan savitak.
  4. Zamotano lisnato tijesto premažite žumanjcima i Vegetom. Kad potrošite svu smjesu za lisnato tijesto na papir za pečenje posložite savitke i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C/30min.

Posluživanje: Ovako pripremljena kuhana šunka transformirana i obučena u fino toplo lisnato tijesto nikog ne ostavlja ravnodušnim. Savici se mogu poslužiti na bilo kojoj podlozi, ali naročito dobro idu uz lagane umake bazirane na kiselom vrhnju i majonezi. Kao dodatak u umacima možete koristiti i povrće: tikvicu, krastavce svježe, mrkvu, celer, repu, rotkvicu ….

Savjet: Raštiku možete nakon blanširanja kratko sotirati na maslacu i posipati Vegetom radi jačeg intenzivnijeg okusa.Savitke možete nakon što ste ih premazali žumanjkom posipati sezamom i kimom. Idu sjajno skupa s lisnatim tijestom i ostalim sastojcima.

Masline

Cure sline od masline