Srneći file s gljivama i čičokom
- Recept by coolinarika.com -Pečene filee poslužite na podlozi od gljiva zajedno s kremom od čičoka, a uz drago društvo ovo jelo će biti još ukusnije.

Priprema
- Čičoku ogulite i stavite u tavu na 25 g dobro zagrijanog maslaca. Dodajte klinčiće, muškatni oraščić i popržite nekoliko minuta. Podlijte s oko 150 ml vode i lagano pirjajte dok čičoka ne omekša.
- Po potrebi podlijte s još malo vode. Kad je omekšala, odstranite klinčiće, posolite, popaprite i dobro usitnite štapnim mikserom.
- Suhe vrganje kratko namočite u toploj vodi dok ne omekšaju, pa onda sve gljive jako sitno nasjeckajte.
- Na dobro zagrijani preostali maslac stavite nasjeckanu ljutiku, kratko popržite, pa dodajte gljive, posolite, popaprite i popržite dok ne dobiju lijepu boju.
- Dodajte peršin, zalijte vinom, pa kad vino ispari zalijte vrhnjem za kuhanje, kratko promiješajte i uklonite s vatre.
- Srneće filee, lagano posolite, popaprite i popržite sa svih strana u grill tavi na zagrijanom maslinovom ulju.
Posluživanje: Pečene filee poslužite na podlozi od gljiva zajedno s kremom od čičoka.
Savjet: Umjesto srnećeg filea možete upotrijebiti svinjeći file (lungić).
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 373 kcal / 1.559 kJ |
---|---|
Masti | 24,26 g |
- zasićene masne kiseline | 9,32 g |
- višestruko nezasićene masne kiseline | 2,15 g |
Bjelančevine | 25,27 g |
Sol | 0,30 g |
Vitamin A | 2.448,85 μg |
Vitamin D | 93,24 μg |
Niacin | 12,08 mg |
Pantotenska kiselina | 2,78 mg |
Kalij | 1.388,78 mg |
Kalcij | 95,75 mg |
Fosfor | 397,53 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |