Pita s bobom i sardinom
- Recept by coolinarika.com -Započnite blagdane na mediteranski način i pripremite pitu s bobom, morskim ribicama i rajčicom s omiljenim začinom i maslinovim uljem.

Priprema
- Od brašna, prašaka za pecivo, maslaca, sira i malo soli umijesite glatko tijesto te ga ostavite da se odmara u hladnjaku 30 minuta.
- Mladi bob skuhajte u blago posoljenoj vodi, pa ga ocijedite i ostavite sa strane.
- Na maslinovom ulju kratko popržite sitno nasjeckani češnjak tek toliko da zamiriše, pa dodajte sjeckanu rajčicu. Pirjajte 15-ak minuta na laganoj vatri, pa začinite paprom, šećerom i Vegetom natur mediteran.
- Umješajte kuhani bob, promješajte i kuhajte još 5 minuta. Dodajte narezanu rikulu i na kolutiće narezani mladi luk. Promješajte i uklonite sa vatre.
- Tijesto podijelite na dva podjednaka dijela.
- Na pobrašnjenoj podlozi veči dio tijesta razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje (Ø 26 cm). Tijesto stavite u kalup tako da prekrije dno i rubove, nabodite ga vilicom, pospite sušenim bosiljkom, a zatim po njemu rasporedite pripremljeni nadjev.
- Po nadjevu rasporedite ocijeđene sardine i sve prekrijte drugom polovicom razvaljanog tijesta. Lagano ga nabodite vilicom, namažite sa maslinovim uljem i nabodite natrganom grančicom ružmarina.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 30-40 minuta.
Posluživanje: Izvadite, pustite da odstoji 10-ak minuta, pa narežite i poslužite.
Savjet: Umjesto sardina možete upotrijebiti i neke druge limenke EVA ribe po izboru.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 555 kcal / 2.320 kJ |
---|---|
Masti | 29,95 g |
- zasićene masne kiseline | 14,57 g |
- jednostruko nezasićene masne kiseline | 12,03 g |
- višestruko nezasićene masne kiseline | 1,91 g |
Ugljikohidrati | 61,11 g |
Vlakna | 5,92 g |
Bjelančevine | 11,93 g |
Sol | 0,43 g |
Vitamin A | 1.983,04 μg |
Vitamin D | 14,30 μg |
Niacin | 6,90 mg |
Pantotenska kiselina | 0,57 mg |
Kalij | 575,00 mg |
Kalcij | 307,48 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |