Dolma (Sarmice u vinovoj lozi)

Listovi vinove loze savršeni su za kao omot ukusnoj, dolmi, japraku ili sarmicama s mljevenim mesom i pancetom.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Dolma (Sarmice u vinovoj lozi)

Sastojci

  • 15 – 20 listova vinove loze
  • 100 g Riže okruglo zrno
  • 1 Fant za punjenu papriku i sarmu
  • 500 g mljevenog mesa (miješano)
  • 100 g suhog mesa (ili pancete)
  • 1 žličica Vegeta Maestro ljute paprike

Priprema

  1. Listove vinove loze kratko blanširajte i ohladite u hladnoj vodi.
  2. Rižu na pola skuhajte i ocijedite.
  3. Sadržaju vrećice Fanta dodajte 100 ml mlake vode i ostavite stajati nekoliko minuta.
  4. Mesu dodajte pripremljeni Fant, rižu i dobro promiješajte.
  5. Dobivenu smjesu zamotajte u listove vinove loze. Pripremljene sarmice stavite u posudu za pečenje, dodajte suho meso, zalijte vodom i pospite mljevenom crvenom paprikom. Pecite u pećnici oko 1 sat na 200 °C.

Posluživanje: Poslužite tople.

Savjet: DOLMA je izraz za jelo od nadjevenog povrća. Najpoznatije su dolme od blanširanog lišća vinove loze koje se najčešće pune nadjevom od mljevenog mesa i riže. U Hercegovini se takvo jelo (mljeveno meso s rižom zamotano u listove vinove loze) zove japrak. Često se poslužuje s jogurtom.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 588 kcal / 2.458 kJ
Masti 36,82 g
- zasićene masne kiseline 14,08 g
- jednostruko nezasićene masne kiseline 17,25 g
- višestruko nezasićene masne kiseline 3,15 g
Ugljikohidrati 30,22 g
Vlakna 1,18 g
Bjelančevine 32,04 g
Sol 0,14 g
Vitamin A 80,00 μg
Vitamin D 18,00 μg
Niacin 12,27 mg
Pantotenska kiselina 0,74 mg
Kalij 574,18 mg
Kalcij 40,04 mg
Fosfor 298,23 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.

Igrajte se
s nama!

 

Ajvar

Razmazi svoje nepce