Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Podravski lonac

Pripremite lonac pun bogatih sastojaka lijepe Podravine i uživajte u jelu iz Panonske nizine.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
  • 8 osoba
Podravski lonac

Sastojci

Priprema

  1. Heljdinu kašu namočite u mlaku vodu i pustite da odstoji, a koljenicu i krumpir zasebno skuhajte u blago posoljenoj vodi.
  2. Zakuhajte 500 ml vode, dodajte kokošji temeljac, prokuhajte par minuta i maknite s vatre.
  3. Na zagrijanu svinjsku mast stavite sitnije narezani luk i kratko popržite. Dodajte pileći file i 2/3 svježe paprike narezane na kockice i pecite dok piletina ne dobije lijepu boju.
  4. Dodajte šampinjone narezane na ploške, kratko ih popecite, pa dodajte namočenu i ocijeđenu heljdinu kašu. Dobro izmiješajte, podlijte kipućim temeljcem, pa ponovo promiješajte i uklonite s vatre.
  5. Dodajte mljeveni chili, Vegetu, kuhani očišćeni buncek narezan na kockice i kuhani krumpir narezan na kockice. Lagano izmiješajte i prebacite u dublju vatrostalnu posudu.
  6. Ostatak paprike narežite na deblje rezance i posložite po smjesi u posudi. Po smjesi žlicom rasporedite vrhnje, pospite ga mljevenom crvenom paprikom i nasjeckanim peršinom.
  7. Posudu prekrijte papirom za pečenje, vežite kuhinjskim koncem i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C na 20-25 minuta.

Posluživanje: Izvadite iz pećnice, oprezno otvorite i odmah poslužite.

Paštete

Kruha i igara!