Londoner ploške

Nekima su poznate kao Londoneri, nekima kao Londonerice, a nama je poznato da ove Londoner ploške jednako vole sve generacije.

  • 40 min
  • Jednostavno
Londoner ploške

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Priprema

  1. Od brašna, maslaca, žumanjaka i malo kiselog vrhnja zamijesite tijesto.
  2. Razvaljajte ga i stavite u tepsiju (30x18 cm) pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta.
  3. Zatim tijesto malo ohladite i premažite džemom od marelica.
  4. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, umiješajte šećer i mljevene orahe. Smjesu ravnomjerno rasporedite po džemu od marelica. Ponovo stavite u pećnicu da se zapeče još oko 15 minuta.
  5. Ponovo stavite u pećnicu da se zapeče još oko 15 minuta.

Posluživanje: Poslužite uz omiljeni napitak.

Savjet: Orahe možete grubo nasjeckati ili koristiti bademe, lješnjake.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma