Svečana pita s marelicama i makom

Za poseban dan pripremite pitu s makom, pudingom od vanilije i lijepim marelicama i proslavite što god želite uz ovu posebnu slasticu.

  • Jednostavno
Svečana pita s marelicama i makom

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

  • 1 Puding Vanilija Dolcela
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 40 g šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • 50 g šećera
  • 2 bjelanjka
  • 800 g Kompot od marelica

Priprema

  1. Pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo, dodajte žumanjke, maslac sobne temperature i malo vode po potrebi da zamijesite tijesto. Tijesto razvaljajte i prenesite u kalup za pite (Ø 26 cm) tako da prekrijete rubove.
  2. Za to vrijeme prašak za puding razmutite u malo mlijeka i šećera, a ostatak mlijeka pomiješajte s vrhnjem i zavrijte. Umiješajte puding i kuhajte nekoliko minuta. Malo ohladiti.
  3. Dvije trećine nadjeva prelijte preko prhkog tijesta i poravnajte. Mak, šećer i snijeg od bjelanjaka pomiješajte i prelijte preko nadjeva. Preko njega stavite ostatak smjese od pudinga i složite polovice marelica.
  4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, zatim smanjite temperaturu i pecite još 10 minuta.

Posluživanje: Poslužite ohlađeno.

Savjet: Kada razvaljano tijesto utisnete u kalup, ostavite ga da viri oko 1 cm iznad ruba kalupa kako se kod pečenja ne bi previše uvuklo.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...