Zdravi jelovnici školskih kuhinja

Važnost stvaranja zdravih životnih navika već u djetinjstvu prepoznali su i hrvatski sportaši - član srebrnog veslačkog četverca s Olimpijskih igara u Londonu, Damir Martin, odbojkašica ŽOK Vukovar, Matea Rajković i nogometaš NK Cibalia Mladen Bartolović, koji su ujedno bili gosti Lino višebojca u vukovarskoj osnovnoj školi.

Poznati sportaši prvi isprobali zdrave jelovnike za vukovarske osnovnoškolce i otvorili Lino višebojacPrvi put na području Slavonije i Baranje, u OŠ Siniše Glavaševića u Vukovaru, predstavljen je Podravkin Projekt školskih jelovnika kojem je cilj unaprijediti prehrambene navike djece osnovnih škola u Hrvatskoj, kroz primjenu ''zdravih jelovnika školskih kuhinja". Nakon predstavljanja zdravih jelovnika, svečano je otvorena i već tradicionalna sportska manifestacija Lino višebojac u kojoj sudjeluju i vukovarski osnovnoškolci.

Važnost stvaranja zdravih životnih navika već u djetinjstvu prepoznali su i hrvatski sportaši - član srebrnog veslačkog četverca s Olimpijskih igara u Londonu, Damir Martin, odbojkašica ŽOK Vukovar, Matea Rajković i nogometaš NK Cibalia Mladen Bartolović, koji su ujedno bili gosti Lino višebojca u vukovarskoj osnovnoj školi. Projekt zdravih školskih jelovnika predstavila je mr.sc. Davorka Gajari, voditeljica projekta i direktorica službe Senzorike i nutricionizma u Podravki. Domaćin predstavljanja projekta bila je ravnateljica OŠ Siniše Glavaševića, Marija Budimir, a otvorenju Lino višebojca koji je uslijedio nakon predstavljanja zdravih jelovnika, prisustvovao je i gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo.

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, a na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti. Projekt su zbog njegove kvalitete potvrdili Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Unapređenje školskih jelovnika u "zdrave" školske jelovnike odličan je način da se već u ranijoj životnoj fazi utječe na poboljšanje prehrambenih navika. Imamo vrlo pozitivne povratne informacije od škola koje su već primijenile ovaj koncept i drago nam je što će i Vukovar biti među gradovima koji će u svojoj školi primjenjivati principe pripreme zdravih jela za školarce.'' - naglasila je mr.sc. Davorka Gajari, voditeljica projekta i direktorica službe Senzorike i nutricionizma u Podravki.

Vodeći hrvatski sportaši okupljenim učenicima poručili su kako je zdrava prehrana važna, ne samo za postizanje odličnih sportskih rezultata, već i zbog stvaranja zdravih prehrambenih navika kojima dugoročno možemo utjecati na zdrav život.

Mali Vukovarci i njihova škola bili su ujedno i domaćini već prepoznatljive sportske manifestacije Lino višebojac u kojoj djeca kroz sportska natjecanja stječu pobjednički mentalitet, uče kako sportski podnijeti poraz te kroz druženje usvajaju istinske sportske i ljudske vrijednosti. OŠ Siniše Glavaševića iz Vukovara 153. je škola u Hrvatskoj čiji su učenici osjetili čaroliju Lino višebojca. U svakoj školskoj godini održava se po 24 natjecanja u osnovnim školama te jedno finalno natjecanje na kojemu se okupljaju pobjednici sa školskih natjecanja nastojeći izboriti ostvarenje svog sportskog sna. Pobjednici Lino višebojca uz pehar dobivaju i mogućnost odabira sportskog događanja u svijetu kojemu žele prisustvovati, a Podravka i Sportske novosti njihove snove pretvaraju u stvarnost. Oba Podravkina projekta, Projekt školskih jelovnika i Lino višebojac, podržavaju EU i WHO smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti.