Zdravi jelovnici napokon stigli i u karlovačke školske kuhinje

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima (manje šećera, masti, soli, više vitamina i mineralnih tvari) u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti.

Uspješan Podravkin projekt “zdravih jelovnika” sada je predstavljen i u školskim kuhinjama karlovačkih osnovnoškolaca. OŠ Grabrik tako je prva škola u Karlovačkoj županiji koja će u svojoj školskoj kuhinji imati priliku unaprijediti prehrambene navike svojih učenika. Mali Karlovčani i njihova škola bili su ujedno i domaćini već prepoznatljivoj sportskoj manifestaciji Lino višebojac, čiji su posebni gosti bili hrvatski sportaši Mateja Kunović, Marijo Možnik i Miranda Tatari. 

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima (manje šećera, masti, soli, više vitamina i mineralnih tvari) u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti. Projekt su zbog njegove kvalitete potvrdili Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

“Nakon uspješnog predstavljanja projekta “zdravih” školskih jelovnika u Koprivnici, Splitu i Vukovaru, novu “zdravu” godinu odlučili smo započeti u gradu Karlovcu i OŠ Grabrik. Posebno mi je drago što su važnost ovog projekta i koncept unapređenja školskih jelovnika u “zdrave“ školske jelovnike prepoznali i ravnatelji te suradnici ostalih karlovačkih osnovih škola koji su svojim prisustvom pokazali kako Karlovačka županija zaista brine o prehrambenim navikama svojh školaraca." - naglasila je mr.sc. Davorka Gajari, voditeljica projekta i direktorica službe Senzorike i nutricionizma u Podravki.

Ovom su prilikom o važnosti stvaranja zdravih prehrambenih navika u ranijoj životnoj dobi govorili i vodeći hrvatski sportaši Mateja Kunović - treća juniorka svijeta u taekwondou i najbolja sportašice Karlovca u 2012, gimnastičar Marijo Možnik - europski viceprvak 2012. godine. Miranda Tatari, kapetanica hrvatske rukometne reprezentacije i RK Podravka Vegeta poručila je školarcima kako je “pravilna prehrana već u ranijoj dobi izuzetno važna ne samo za postizanje kvalitetnih sportskih rezultata, već i zbog stvaranja zdravih životnih navika općenito.”

O važnosti primjene Projekta školskih jelovnika govorila je i ravnateljica OŠ Grabrik Željka Škot, koja je ujedno bila i domaćin predstavljanja projekta. Sportski duh poznatih hrvatskih sportaša i karlovačkih osnovnoškolaca osjetio se posebice u tradicionalnom Lino višebojcu u kojem djeca kroz sportska natjecanja djeca stječu pobjednički mentalitet, uče kako podnijeti poraz te kroz druženje usvajaju istinske sportske i ljudske vrijednosti. Oba Podravkina projekta, Projekt školskih jelovnika i Lino višebojac, podržavaju EU i WHO smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti.