Riječki učenici kušali zdrave jelovnike i uz podršku poznatih sportaša sudjelovali u Lino Višebojcu

Osnovni ciljevi projekta zdravih jelovnika su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima (manje šećera, masti, soli, više vitamina i mineralnih tvari) u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, a na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti.

Riječki učenici kušali zdrave jelovnikeRiječka osnovna škola Zamet bila je domaćin javnog predstavljanja Podravkinog projekta kojem je cilj unaprijediti prehrambene navike djece osnovnih škola u Hrvatskoj, kroz primjenu zdravih jelovnika školskih kuhinja. U sklopu predstavljanja projekta, održana je i već prepoznatljiva sportska manifestacija za osnovnoškolce, Lino višebojac na kojoj je prisustvovalo oko 750 djece.

U predstavljanju projekta zdravih jelovnika sudjelovali su i poznati hrvatski sportaši, karatistica Jelena Kovačević, viceprvakinja svijeta u kategoriji do 55 kg i dvostruka europska prvakinja i  rukometaš RK Zamet Mateo Hrvatin član hrvatske rukometne reprezentacije, osvajač srebra sa svjetskog prvenstva u Zagrebu.
Na Lino Višebojcu koji je održan nakon predstavljanja zdravih jelovnika, u bodrenju malih sportskih natjecatelja pridružio im se i proslavljeni hrvatski vaterpolski reprezentativac i član vrhunske ekipe VK Primorje, vaterpolist član VK Primorje i hrvatski reprezentativac Paolo Obradović, osvajač zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u  Londonu 2012. i na Europskom prvenstvu u  Zagrebu 2010.

Osnovni ciljevi projekta zdravih jelovnika su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima (manje šećera, masti, soli, više vitamina i mineralnih tvari) u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, a na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti. Ovaj projekt koji su razvili stručnjaci Podravke, potvrdili su i verificirali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

"Drago nam je da su ravnatelji diljem hrvatskih škola prepoznali ovaj projekt. Osnovna škola Zamet u Rijeci bila je logičan izbor nakon predavanja koja smo održali u Koprivnici, Splitu, Vukovaru, Karlovcu, Novoj Gradiški i Donjem Miholjcu u kojima je bio izvrsno prihvaćen. Dobre navike najbolje je njegovati od djetinjstva, a mi na ovaj način želimo zajedno sa školama doprinijeti da unaprijedimo prehranu djece, jer upravo usvajanjem pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi, bitno se može unaprijediti zdravlje u odrasloj dobi.'' -  izjavila je mr.sc. Davorka Gajari, voditeljica projekta i direktorica službe Senzorike i nutricionizma u Podravki.

O važnosti primjene Projekta školskih jelovnika govorila je i ravnateljica OŠ Zamet Jadranka Sokal, koja je ujedno bila i domaćin predstavljanja projekta, a podršku projektu dali su i Mladen Mustač, koordinator za programe sporta grada Rijeke te Maša Komadina iz Odjela za školstvo.

Sportski duh osjetio se i u već prepoznatljivoj sportskoj manifestaciji Lino višebojcu u kojem djeca kroz sportska natjecanja djeca stječu pobjednički mentalitet, uče kako podnijeti poraz te kroz druženje usvajaju istinske sportske i ljudske vrijednosti.

Oba Podravkina projekta, Projekt školskih jelovnika i Lino višebojac, podržavaju EU i WHO smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti.