Poznati sportaši podržali uvođenje zdravih jelovnika za splitske školarce

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti.

Lino višebojac - 7. sezona počela u OŠ Ravnje njive, SplitU Osnovnoj školi Ravne njive, po prvi put u Hrvatskoj je javno predstavljen Podravkin Projekt školskih jelovnika kojem je cilj unaprijediti prehrambene navike djece osnovnih škola u Hrvatskoj, kroz primjenu ''zdravih jelovnika školskih kuhinja". Projekt su podržali i vodeći hrvatski sportaši Blanka Vlašić, Tina Erceg, Ivan Kljaković Gašpić i nogometaši NK Hajduk koji su bili ujedno gosti svečanog otvaranja sedme sezone sportske manifestacije Lino višebojac. Javnu podršku Projektu iskazao je i Neven Ćurković, voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima (manje šećera, masti, soli, više vitamina i mineralnih tvari) u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti. Projekt su zbog njegove kvalitete potvrdili Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

"Podravka kao društveno odgovorna kompanija, uočava sve negativne trendove u našem društvu vezane uz prehranu, te svojim proizvodima i uslugama želi biti predvodnik i inicijator promjena u prehrambenom ponašanju, na dobrobit zdravlja potrošača. Naša posebna pažnja usmjerena je na djecu, kao najosjetljivije članove društva, jer usvajanjem pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi, bitno se može unaprijediti zdravlje u odrasloj dobi. Unapređenje školskih jelovnika u "zdrave " školske jelovnike odličan je način da se zaista dugoročno utječe na poboljšanje prehrambenih navika učenika .'' - izjavila je voditeljica projekta i direktorica službe Senzorike i nutricionizma, mr.sc. Davorka Gajari.

Okupljenim učenicima obratile su se i poznate sportašice Blanka Vlašić i Tina Erceg, pri čemu je Blanka poručila ‘'kako bi bilo dobro da se u svrhu kvalitetnije prehrane djeci omogući dulja pauza za ručak.''

O važnosti primjene suvremenih nutricionističkih standarda u prehrani djece govorila je i jedna od najpriznatijih nutricionistica s dugogodišnjim iskustvom u prehrani sportaša, Olja Martinić, koja je također podržala ovaj projekt.

Važnost stvaranja zdravih životnih navika u djetinjstvu, kojima dugoročno možemo utjecati na zdrav i kvalitetan život, osim Blanke i Tine, prepoznali su te svojim prisustvom došli podržati vrhunski jedriličar i olimpijac Ivan Kljaković Gašpić, kao i poznati nogometaša Hajduka Goran Jozinović i Krešo Ljubičić, koji itekako znaju koliko je važna zdrava prehrana za postizanje dobrih sportskih rezultata. Oni su ujedno bili gosti sedme sezone Lino višebojca u OŠ Ravne njive te su učenicima dodijelili zaslužene pehare. Riječ je o prepoznatljivoj manifestaciji u kojoj kroz sportska natjecanja djeca stječu pobjednički mentalitet, uče kako podnijeti poraz te kroz druženje usvajaju istinske sportske i ljudske vrijednosti.
Oba Podravkina projekta, Projekt školskih jelovnika i Lino višebojac, podržavaju EU i WHO smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti.