NVK: Hrvatska 59. po konkurentnosti, poslovni sektor loše ocijenjen

Rangiranje je dobiveno temeljem dvije trećine statističkih podataka i jedne trećine podataka iz ankete.

"Svjetski godišnjak konkurentnosti" objavljuje se svake godine od 1989. u srpnju u svrhu analiziranja i rangiranja sposobnosti nacija i regija da kreiraju i održe okruženje koje održava konkurentnost poduzeća. "Svjetski godišnjak konkurentnosti" analizira i rangira 61 zemlju i regiju na osnovu 312 kriterija.

Prema rezultatima "Svjetskog godišnjaka konkurentnosti 2006." (World Competitiveness Yearbook 2006), Hrvatska se nalazi na 59. mjestu u grupi s kandidatima za EU - Bugarskom (47) i Rumunjskom (57), a ispred Indonezije i Venecuele. Prva tri mjesta na listi zauzimaju SAD, Hong Kong i Singapur, a među prvih deset su još i Island, Danska, Australija, Kanada, Švicarska, Luksemburg i Finska. Glavni nalazi Godišnjaka IMD-a u skladu su s rezultatima slične analize Svjetskog gospodarskog foruma iz rujna 2005.

Prema riječima predsjednika NVK Darka Marinca, Hrvatska je po prvi put uključena na IMD-ovu listu, zbog čega je nemoguća usporedba ili praćenje napretka, no značajno je i samo uvrštenje, obzirom da IMD u tu listu uključuje samo zemlje za koje drži da mogu osigurati točne i vjerodostojne podatke.

Glavni indeks konkurentnosti temeljen je na 4 faktora konkurentnosti:

  1. gospodarski rezultat
  2. efikasnost vlade
  3. efikasnost poslovnog sektora
  4. infrastruktura

Rangiranje je dobiveno temeljem dvije trećine statističkih podataka (međunarodni, regionalni i nacionalni izvori) i jedne trećine podataka iz ankete (preko 4000 ispitanika 2006.).

Glavni izazovi s kojima se Hrvatska suočava u 2006. godini su:

  1. Nova uloga države (reforma pravosuđa i javne uprave, smanjenje državne potrošnje, deficita i poreza)
  2. Jačanje inovativnosti i tehnološkog razvoja
  3. Poboljšanje suradnje akademske zajednice i poslovnog sektora
  4. Povećanje (državnog i privatnog) ulaganja u znanost i obrazovanje
  5. Ubrzanje procesa privatizacije i restrukturiranja državnih i lokalnih javnih poduzeća.

Hrvatska je ove godine po prvi put uključena u Svjetski godišnjak konkurentnosti koji izdaje International Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne. Nacionalno vijeće za konkurentnost je partner institut IMD-a. Rezultati mjerenja se objavljuju istovremeno u svim zemljama obuhvaćenim mjerenjem. U Hrvatskoj je statističke podatke prikupio Institut za međunarodne odnose iz Zagreba, a anketu gospodarstvenika je izradila Agencija za istraživanje tržišta Hendal. Anketa je uključivala 51 poduzeće, provedena je poštom i on-line u veljači i ožujku 2006.