Četvrta međunarodna konferencija „Znanje u fokusu“ u Podravki

Sustav otvorenih inovacija Podravki osigurava još konkurentniju poziciju na tržištu

24. studenog 2016. u Zagrebu, u organizaciji Podravke održana je 4. međunarodna korporativna konferencija o učenju i inovacijama za digitalno doba „Znanje u fokusu“.  Glavna tema konferencije bila je organizacijska kultura učenja i inovacija u digitalno doba, a u okviru konferencije govorilo se o transferu znanja i inovacija između različitih kultura, učenju, inovacijama i korporativnoj kulturi u digitalno doba te ženskom pogledu na povećane konkurentnosti organizacija kroz inovativnost.

Konferencija je okupila više od 200 sudionika koji su dali svoj doprinos temama kroz predavanja, poslovne slučajeve, panel rasprave i radionice. Među predavačima su bili i vrhunski eksperti iz područja inovacija, digitalne transformacije, učenja i strateškog razvoja, među kojima i Marcel Bogers koji je ujedno i koautor definicije Otvorenih inovacija.

U uvodnom izlaganju, Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke istaknuo je usmjerenost Podravke na implementaciju inovacija i unaprjeđenje proizvodnih procesa te naglasio: „Naša je vizija usmjerena na poboljšanje svakodnevne kvalitete života naših potrošača, kupaca i zaposlenika putem inovativnosti i internacionaliziranosti. Ovime je inovacija ugrađena u viziju i predstavlja osnovu za razvoj konkurentnosti Podravke. Organizacijom ove konferencije želimo uključiti sve naše dionike, sve vas ovdje u zajednički proces rješavanja problema zajedničkim doprinosom i kokreacijom. Kao društveno odgovorna kompanija nastojimo poticati inovativne procese, ne samo interno nego i u zajednici u kojoj poslujemo. Samo otvorene kompanije koje su spremne dijeliti znanje, uzimati iz zajednice i dijeliti sa zajednicom mogu se razvijati i biti konkurentne. To je danas tajna uspjeha i daljnjeg razvoja i s ponosom vas pozivam da se uključite u Podravkin proces inovacija i da zajedno razvijemo uvjete za daljnji napredak i razvoj novih ideja i rješenja.“

Emir Džanić, manager za otvorene inovacije u Podravki istaknuo je: „U Podravki razvijamo sustav koji obuhvaća inovacije u proizvodima, ali i uslugama i poslovnim modelima te nas time svrstava u vodeće u svjetskoj prehrambenoj industriji. Sustav Otvorenih inovacija omogućuje suvremenoj industriji da premosti ograničenja vlastitih kapaciteta za inoviranjem i osigura protok ideja s okolinom koja uključuje kupce, znanstvenu i stručnu zajednicu, dobavljače i ostale. Podravka je ove godine za uvođenje sustava otvorenih inovacija, dobila i važno nacionalno priznanje Najbolje HR prakse u organizaciji portala Moj posao i tvrtke Selectio. Osim toga, naš će slučaj biti prezentiran i na svjetskoj konferenciji World Open Innovation Conference u Barceloni u organizaciji prestižnog UC Berkeley.“

Marcel Bogers s Kopenhagenskog sveučilišta, jedan od vodećih stručnjaka za otvorene inovacije u svijetu pojasnio je koncept Otvorenih inovacija i zašto je to odličan koncept za Podravku.

„Inovativnost omogućuje tvrtki da se razlikuje i izdvoji do drugih te ostane ispred konkurencije. Inovacije svakako doprinose provođenju strategije i omogućuju kompaniji da svojim kupcima i svim stakeholderima ponudi dodatnu vrijednost.  Učenje je najvažniji dio procesa inovacija. Tvrtke mogu učiti na različite načine; primjerice iz istraživanja i razvoja, što će omogućiti nove spoznaje koje mogu dovesti do inovacija. Štoviše, učenje je i važan preduvjet sposobnosti zajedničkog rada, usvajanja znanja iz vanjskih izvora, što će opet povećati vjerojatnost razvoja daljnjih inovacija. U industriji hrane važno je uzeti u obzir specifične karakteristike industrije te stalno razvijati nove poslovne modele kako bi bili konkurentni. “ – pojasnio je Marcel Bogers.

Predavači na konferenciji bili su i Donald Clark s temom „2,500 Years of Learning Theory in 25 Minutes“, Bob Little kao moderator panel diskusije „Doing business across cultures", Michael Anderson s temom „Leadership of Innovation" i Keith Bradley kao moderator panela „How to support your employees/team creative energy in the workplace“.

U sklopu konferencije dodijeljene su i nagrade pobjedničkim timovima prvog regionalnog Food Hackathona koji je pod nazivom „Hack the future of food“ Podravka organizirala u listopadu. Četrdesetak natjecatelja, odabranih u suradnji s fakultetima (PBF, FER, TVZ, ZŠEM), studentskom udrugom za inovacije u hrani PROBION (PBF) i Coolinarikom, podijeljeno je u timove koji su 22. i 23. listopada 2016. stvorili nove ideje iz tematskih područja: hrana i tehnologija – internet of food, budućnost hrane - cool food te hrana i održivi razvoj. U kategoriji budućnost hrane/coolfood pobijedio je tim „Food Scientists“, koji je povezao hranu i učenje znanosti kroz igru. Tim „PodrAPPka“ najbolji je bio u kategoriji hrana i tehnologija/internet of food s razrađenom idejom o kupnji proizvoda pod određenim cjenovnim uvjetima putem online shoppinga. Kategoriju hrana i održivi razvoj/sustainable food ecosystem najbolje je predstavio tim „HraniTeam“ s domišljatom idejom o sprečavanju traćenja hrane. Posebna nagrada publike pripala je timu „Foodology“ koji se natjecao u kategoriji internet of food.

Pobjednicima su, uz Podravku, nagrade dodijelili i partneri konferencije – ILBA, Microsoft, Algebra i Cognita.