Nutritivna strategija

Podravka svojom nutritivnom strategijom za razdoblje do 2027. potvrđuje usmjerenost na zdravu, uravnoteženu te održivu prehranu kroz razvoj novih i inoviranih proizvoda Nutritivna strategija naš je vodič u razvoju novih i obnavljanju postojećih receptura proizvoda, kako bi Vam u svim prilikama bili dostupni zdravi i visokokvalitetni proizvodi adekvatne hranjive vrijednosti te izvrsnog okusa

Podravka je donijela novu nutritivnu strategiju do 2027. godine kojom nastavlja brinuti o zdravlju svojih potrošača i zadržati njihovo povjerenje. Tako Podravka još jednom potvrđuje društvenu odgovornost i usmjerenost na zdravu, uravnoteženu, visokokvalitetnu i održivu prehranu kroz razvoj novih i inoviranih proizvoda. Podravka će svoju široku ponudu proizvoda nastaviti prilagođavati i nadopunjavati u skladu sa zdravstvenim preporukama, prehrambenim trendovima te potrebama i željama potrošača. To uključuje proizvode s manjim udjelom soli i dodanih šećera, obogaćene vlaknima, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, kao i proizvode bazirane na voću, povrću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, biljnim izvorima proteina i sl.

Glavni ciljevi koje Podravka planira postići nutritivnom strategijom do 2027. godine su:

  • u 75% novih i inoviranih proizvoda smanjiti prosječni sadržaj soli i šećera za 20% u odnosu na trenutni prosječni sadržaj
  • u 75% novih i inoviranih proizvoda ugraditi najmanje jedan sastojak koji podržava zdravu i uravnoteženu prehranu kao što su vlakna, bjelančevine, vitamini i minerali
  • najmanje 40% novih i inoviranih proizvoda bazirati na sastojcima povezanim s održivom prehranom poput voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, biljnih izvora proteina i sl.
  • sa 100% portfelja podržavati održivu prehranu

Nastavak je to Podravkine brige o potrošačima koja traje od samih početaka. Podravka je u mnogim domovima više od 75 godina. Od tada do danas, naš je cilj proizvoditi hranu visoke kvalitete i kontroliranog podrijetla za jednostavnu i brzu pripremu. Podravkin slogan Uvijek sa srcem za nas je oduvijek značio kontakt s potrošačem u najužem smislu.

Snažan fokus na održivu prehranu, koja je nutritivno adekvatna (promovira zdravlje i dobrobit pojedinca), ima mali utjecaj na okoliš tijekom proizvodnje i konzumacije, dostupna je i kulturološki prihvatljiva, danas je važniji no ikad. To pokazuje i istraživanje koja je Podravka provela u suradnji s agencijom Ipsos.

Istraživanje među hrvatskim građanima pokazalo je da 36% ima neke zdrave prehrambene navike pri čemu se najčešće ističe izbjegavanje brze hrane (37%), izbjegavanje slane hrane (22%) i hrane koja deblja (21%). Istodobno, 47% građana priznaje da ima neke nezdrave prehrambene navike, među kojima najčešće navode nedovoljnu konzumaciju voća i povrća (40%) te uživanje u hrani koja nije najbolja za zdravlje (36%).

Kad je u pitanju konzumacija soli i šećera većina o tome ne vodi računa. Samo 36% građana pazi na unos soli, dok o konzumaciji šećera brine 44% građana. Pri tome svega  5% građana starijih od 16 godina zna koliki je dnevni preporučeni unos soli, a to je 5 g prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Za šećer je preporuka dnevnog unosa 25-50 grama što zna svega 2% građana. Također, građani većinom ne čitaju deklaracije prehrambenih proizvoda kako bi se upoznali s njihovim sastavom, to čini 31% ispitanika.

U skladu s rezultatima istraživanja, očuvati zdravlje i pridonijeti promjeni loših prehrambenih navika vas i vaših ukućana, naše je opredjeljenje i zato smo izradili Podravkinu Nutritivnu strategiju kojom smo se obavezali:

  • smanjiti sadržaj zasićenih i trans-masnih kiselina, soli (natrija) i šećera u našim proizvodima,
  • optimizirati proizvode s hranjivim tvarima koji osiguravaju zdravstveni boljitak,
  • u razvoju novih proizvoda, fokusirati se na djecu, stariju populaciju, potrošače sa specijalnim prehrambenim potrebama, potporu zdravlju probavnog sustava, potporu postizanju i održavanju zdrave tjelesne mase i zdravog životnog stila,
  • potrošačima pružiti točne i vrijedne informacije o našim proizvodima putem ambalaže i promotivnih aktivnosti,
  • educirati i time upućivati na značaj hranjive vrijednosti obroka i veličinu porcija.

Podravka je inicijalnu nutritivnu strategiju donijela 2014. te je od tada u svojim proizvodima ukupno smanjila količinu soli za 300 tone, a šećera za 1423 tona. Sol se smanjivala najvećim dijelom u asortimanu juha, jušnih kocki, Fant i mesnih proizvoda. Šećer se najviše smanjivao u dječjoj hrani, žitaricama za doručak i voćnim namazima.

Osim prilagodbe receptura postojećih proizvoda koje su provedene na način da su sačuvani njihovi prepoznatljivi i potrošačima omiljeni okusi, razvijani su i novi proizvodi koji podržavaju uravnoteženu prehranu ili odgovaraju pojedinim životnim potrebama. Ponuda je obogaćena nizom novih proizvoda bez aditiva, pojačivača okusa i bojila, sa specifičnim benefitima kao što su proizvodi bez glutena, proizvodi obogaćeni proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima i sl.

Osim toga, Podravka je smanjila korištenje palmine masti i koristi RSPO palminu mast te je uz to lansirala linije BIO proizvoda kao i proizvode za vegetarijance i vegane.

 

Nutritivna strategija Podravke