Predstavnici Hrvatske agencije za hranu i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Osijek posjetili Podravku

Održana je redovita Godišnja skupština i dva izvrsna stručna predavanja.

U okviru redovne Godišnje skupštine Društva kemičara i tehnologa Koprivnica održane u Podravci 07. rujna 2018., nakon službenog dijela na kojemu su izložene aktivnosti DKTK, financijsko izvješće, izvješće Nadzornog odbora te planovi za sljedeću godinu, održana su dodatno i dva vrlo zanimljiva i korisna stručna predavanja. Prvo je održala prof.dr.sc. Đ. Ačkar na temu „Kakaova ljuska – više od otpada“, gdje je iznijela raznovrsne mogućnosti upotrebe i izvanrednu nutritivnu kvalitetu kakao ljuske koja nastaje kao nus-proizvod u proizvodnji čokolade. Zbog velikog potencijala kakao ljuske, dr. Ačkar trenutno radi na dva projekta Ministarstva znanosti gdje se ispituju mogućnosti primjene i ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz ljuske.

Drugo predavanje je održala dr.sc. S. Miloš pod naslovom „EFSA Focal Point uloga i aktivnosti” o ulozi i aktivnostima Hrvatske agencije za hranu (HAH) u tijelima Europske agencije za hranu (European Food Safety Authority, EFSA) te europskog sustava sigurnosti hrane. Dr.sc. Miloš je ujedno pojasnila ulogu i svrhu Focal-Point mreže, uputila na relevantne informacije i dokumente vezano uz ovu temu. Prezentacije sa predavanja dostupne su na stranici Društva kemičara i tehnologa Koprivnica.

(DKTK)