Održana redovna Godišnja skupština DKTK

Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica je 02. rujna 2016. u 13h održalo za svoje članove redovitu Godišnju skupštinu.

Predsjednica Društva N. Knežević je otvorila Skupštinu pozdravnim riječima i pozvala članove da prihvate Dnevni red i Radno predsjedništvo u sastavu Maja Vidaković, predsjednica, Helena Tomić-Obrdalj, zapisničar i Maja Jurakić Omrčen, član. M. Vidaković je zatim pozdravila prisutne i prema dnevnom pozvala predsjednicu Društva N. Knežević da iznese Izvještaj o aktivnostima Društva u protekloj godini. Društvo je od prošle Godišnje skupštine ostvarilo više zanimljivih i značajnih projekata. Prisutni su se prisjetili stručne ekskurzije u Vukovar u jesen 2015 i u Srbiju u proljeće ove godine. Društvo je aktivno sudjelovalo u Koprivničkom klimatskom tjednu organiziranjem stručnog skupa Okoliš i zdravlje s HGK-Županijskom komorom Koprivnica, a ovogodišnja tema skupa bila je Mikotoksini u hrani. Uspješna godina za Društvo završena je Božićnom feštom na kojoj se družilo i uživalo oko 30 članova.

U nastavku je Renata Zorko je iznijela Financijsko izvješće i informirala članove kako je od sada članarinu potrebno plaćati putem uplatnica. Helena Tomić-Obrdalj je u ime Sanje Zagoršćak predsjednice Nadzornog odbora pročitala Izvješće Nadzornog odbora, kojim je zaključeno da je rad Društva bio u skladu sa Statutom.

Čast nam je ove godine na Skupštini bila ugostiti predavače s Katedere za tehnologiju ugljikohidrata pri Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilište J.J. Strossmayer, Osijek, a ujedno i članove Društva kemičara i tehnologa Osijek izv.prof.dr.sc. Đurđicu Ačkar, predsjednicu Društva i dr.sc. Antuna Jozinovića.

Dr.sc. A. Jozinović je održao predavanje na temu „Nutritivno vrjedniji ekstrudirani snack proizvodi obogaćeni nusproizvodima prehrambene industrije“. U svom izlaganju je definirao ekstruziju, objasnio tehnološke značajke i razne mogućnosti primjene. Tako se osim za snack ova tehnologija koristi za proizvodnju tjestenine, mesne prerađevine, konditorske proizvode, proizvode od plastike i sl. S obzirom na zdravstveno stanje populacije širom svijeta, prekomjerna tjelesna masa, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i dr. za koje je jedan od faktora i ne adekvatna, nutritivno siromašna prehrana, došlo se na ideju razvoja funkcionalnih proizvoda koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. U okviru svoje disertacije dr.sc. Jozinović je ispitivao obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda nusproizvodima proizvodnje, trop jabuke (bogat izvor polifenola), pivskom tropu (bogat proteinima i vlaknima) i repinim rezancima (izvor vlakana, pektina i proteina). Više informacija možete naći u priloženoj prezentaciji.

U uvodu Đ. Ačkar je kao predsjednica Društva kemičara i tehnologa Osijek zahvalila na pozivu i izrazila želju za boljom suradnjom naša dva društva u budućnosti. U svom vrlo zanimljivom izlaganju prof. Ačkar je predstavila čokoladu kroz njene paradokse. Zanimljivo je kako je čokolada sinonim za slasticu, a zapravo se dobiva od gorkog kakaa. Kakao dolazi iz Južne Amerike, a u Europu ga je donio veliki istraživač Kolumbo. Španjolci su se prvi sjetili kakau dodati šećer i tako dobili ukusan napitak koji su stoljećima čuvali isključivo za sebe. Ipak od 17. stoljeća čokoladni napitak postaje dostupan svima u tzv. Čokoladnim kućama, koji su ekvivalent današnjim kavanama. Da u priči o čokoladi nije sve tako slatko je činjenica da se na plantažama kakaa za rad izrabljuju djeca, stoga se programima Fairtrade i UTZ pokušava regulirati ovaj problem, spriječiti rad djece i osigurati pravedna plaća radnika. Zadnji paradoks čokolade je njena ovisna narav, da li čokolada droga ili lijek, znanstvenici do danas nisu razjasnili taj paradoks. Pojedini obožavatelji čokolade pokazuju prave znakove ovisnosti o čokoladi, a s druge strane kakao je izvor polifenola koji pozitivno utječu na smanjenje LDL kolesterola, hiperglikemije, pospješuje koncentraciju i budnost. Umjereno uživanje u čokoladi je stoga sasvim u redu, a više detalja možete pročitati u prezentaciji u prilogu.

Od planiranih događanja za sljedeće razdoblje izdvajamo stručnu ekskurziju u listopadu u Sloveniju i posjetu tvornici Gorenjka.

Zahvaljujemo našim glavnim podupirateljima:

  • Podravka d.d. koja uvijek velikodušno na razne načine pomaže rad Društva u raznovrsnim aktivnostima
  • Hartmann d.o.o na aktivnom sudjelovanju u radu Društva
  • Grad Koprivnica dugogodišnjem partneru Društva