Održan stručni skup Okoliš i zdravlje pod temom Ekološka proizvodnje

Skup je kao i do sada organiziran u suradnji Društva kemičara i tehnologa Koprivnica i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica.

Podravka d.d. je 26.travnja 2017. bila domaćin 7. stručnog skupa Okoliš i zdravlje, na temu "Ekološka proizvodnja". Skupu je prisustvovalo preko 60 sudionika, članova Društva, zaposlenika Podravke, Zavoda za javno zdravstvo KKŽ te predstavnika proizvođača ekoloških proizvoda. 

Predsjednica Društva kemičara i tehnologa Koprivnica dr.sc. Nada Knežević je na početku skupa prezentirala aktivnosti Društva, stručne ekskurzije, kongres3 i seminara na kojima su članovi aktivno sudjelovali s ciljem promicanja kemijske, tehnološke te srodnih struka.

Skup je otvorila mr. sc. Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu, Savjetodavne službe iz Zagreba. Gđa. Ševar je održala izlaganje pod nazivom „Prednosti ekološke proizvodnje“. Definirala je ekološku proizvodnju, usporedila s biodinamičkom proizvodnjom, istaknula sveobuhvatnost ekološke proizvodnje kroz sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane, a istaknula je prednosti i nedostatke te pravila ekološke proizvodnje te važnost kontrolnih tijela.

Ana Marušić Lisac, iz Biotechnicon poduzetničkog centra d.o.o. koje ima ulogu i kontrolnog tijela u ekološkoj proizvodnji iz Zagreba, izložila je temu “Koraci do eko oznake“. Predavanje je među ostalim konkretnim informacijama i podacima obuhvatilo i postupak dobivanja eko znaka te sustave kontrole i certificiranja ove vrste proizvoda.

Skup je zatvoren malim okruglim stolom u kojem sudjelovali g. Z. Dudaš iz Udruge eko proizvođača KKŽ i predavačice. Predstavljena je Udruga, razgovaralo se o konkretnim primjerima iz proizvodnje, zatraženi su savjetima kod zaštite kultura. Sudionici su se aktivno uključili s brojnim pitanjima, te time potvrdili aktualnost i zanimljivost teme, kako za  proizvođače i prerađivače, tako i za same potrošače i potencijalne kupce ekoloških proizvoda.

Detalje izlaganja možete naći u prezentacijama u prilogu.

Ovim putem se zahvaljujemo Podravki i HGK-ŽK-KC na doprinosu u organizaciji i ostvarenju Skupa.