Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica u Rumunjskoj

Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica (DKTK) je za svoje članove organiziralo stručno-edukativnu ekskurziju u Bukurešt, Rumunjska od 17. do 19. svibnja. Svrha ekskurzije bila je posjeta sajmu ambalaže i trgovine PACK EXPO i EXPO SHOP 2018 te posjeta predstavništvu Podravke u Bukureštu.

Rumunjska je u 2017. zabilježila ekonomski rast od 5,7%, što je prema izvješću Eurostata najjači ekonomski rast u Europskoj Uniji. U okviru toga volumen prodaje u retailu u istoj godini porastao je za 14%, što je također najveći porast EU (Eurostat). Činjenica da je Rumunjska u svom ekonomskom uzletu i razloge zašto je to tako probali smo naći na sajmovima PACK EXPO i EXPO SHOP koji prema izlagačima za svrhu imaju ponuditi inovativna rješenja za ambalažne materijale za prehrambenu industriju i retail te doprinijeti daljnjem razvitku ovog segmenta u Rumunjskoj.

Sajmovi su bili međunarodnog karaktera i ugostili su brojna poznata imena iz ovog područja. Neke od tema koja su se na sajmu obradile su pop marketing, retail tehnologije, logistika, upravljanje energijom i drugo. Sajmovi su bili regionalnog karaktera, orijentiranog na retail i same proizvođače u Rumunjskoj. Zanimljivo je bilo pogledati nova tehnološka rješenja za ambalažu, mogli su se uživo vidjeti prvi put na tržištu Rumunjske novi strojevi za proizvodnju ambalaže, novi strojevi za pakiranje, razne punilice i dozatori, strojevi za etiketiranje i sl. Prezentirani su i razni materijali za pakiranje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Na sajmu je sudjelovalo 30% stranih sudionika iz 14 zemalja svijeta.

Druga važna točka na putovanju bila je posjeta Predstavništvu Podravke, smještenom u samom centru Bukurešta, gdje je sudionicima ekskurzije predstavljeno predstavništvo, počeci, uspjesi i izazovi s kojima se Podravka susreće na ovom zahtjevnom tržištu.

Nakon službenog dijela, sudionici su turistički obišli Bukurešt i pokrajinu Transilvaniju.