Stručno-edukativna ekskurzija u Vukovar
Posjeta Vukovaru je još jedna u nizu lijepih i uspješnih ekskurzija DKTK.
Vjerni tradiciji organiziranja jesenske eksurzije, članovi DKTK su 02. listopada 2015. imali priliku posjetiti Vukovar. Nova stručno-edukativna ekskurzija obuhvatila je posjetu Tvornici Biodizel Vukovar d.o.o., silosima i pretovarnoj luci Vupik d.d. te Vupikovoj vinariji.
Biodizel Vukovar d.o.o. članica je grupacije Envien koja ima vrlo važnu ulogu u proizvodnji biogoriva u Europi. Tvornica Biodizela izgrađena je 2008. godine, a broji 30-tak zaposlenika i najveća je u Hrvatskoj s udjelom od 90% na tržištu. Tvornicu je predstavio voditelj proizvodnje g. Ivan Corn. Članove je proveo kroz proizvodne pogone i opisao dobivanje biodizela. Glavna sirovina za proizvodnju biodizela je ulje od uljane repice, 90% ulja kupuje se od uljara dok 10 % čine otpadna tzv. „fritezna“ ulja. Proces počine odvajanjem slobodnih masnih kiselina i vode u sirovini. Zatim slijedi postupak transesterifikacije, čišćenja, destilacije i dodatak aditiva da bi se dobio biodizel. Dnevno se u tvornici proizvede 100 t, dok je godišnji kapacitet proizvodnje 35000 t ulja. Nusproizvod je glicerin koji se prodaje kao sirovina za kemijsku i farmaceutsku industriju. Glavni kupac biodizela je INA (oko 90%) koja miješa biodizel u mineralno gorivo u postotku od oko 5,25%. Ostatak kupaca čine velike kamionske i autobusne tvrtke koje koriste čisto biodizel gorivo tj. ne miješaju ga s mineralnim gorivom.
Sljedeće po programu bio je posjet pretovarnoj luci Vupik na obali Dunava, koja služi za utovar i istovar žitarica i uljarica. S djelatnostima luke, koja ima 40 zaposlenika, posjetitelje je upoznao g. Marko Grgić. Luka se sastoji od riječnog privezišta duljine 205 m osposobljenog za prihvat riječnih brodova i barži do 3000 t nosivosti, zatim dva silosa kapaciteta 50000 t, čija je osnovna djelatnost prijem, sušenje i skladištenje žitarica, a u izgradnji je i automatsko skladište. Dnevni kapacitet utovara je 2000 – 2500 t.
Tvrtka Vupik d.d. bavi se i stočarstvom, ratarstvom, vinarstvom i vinogradarstvom. Članovi su tijekom posjete Vukovaru imali priliku obići vinariju, čija je glavna djelatnost prerada grožđa te skladištenje i punjenje vina u boce. Vinarija u svom vlasništvu ima vinograd veličine 130 hektara. Godišnje preradi oko 370 vagona grožđa. Osim grožđa, u vinariju u manjoj količini pristiže crno vino Vranac koje se filtrira i puni u boce. U unutrašnjim prostorima vinarije nalaze se impresivni inox spremnici za čuvanje vina (kapacitet podruma je 570 vagona), prostor za punionicu vina u staklene ili plastične boce te skladištenje gotovog proizvoda.
U neslužbenom dijelu ekskurzije u Vukovar, sudionici su posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i novootvoreni Muzej Vučedolske kulture. U Memorijalnom centru Domovinskog rata narednica Tamara Rubčić pokazala je unutarnji postav centra "Sjećanje na Domovinski rat - bitka za Vukovar" s kronologijom tragičnih događanja u vremenu od 24. kolovoza 1991. godine do 18. studenog 1991. godine. Tijekom ta tri mjeseca oko 1700 Hrvata je ubijeno, oko 5000 ih je ozlijeđeno dok je njih 4500 odvedeno u koncentracijske logore u Srbiji. Memorijalno groblje posvećeno poginulima u Domovinskom ratu nalazi se pored gradskog groblja i uređeno je 1998. godine. Grobljem dominira brončano spomen-obilježje sa „zračnim“ križem u sredini i s vječnim plamenom, rad prof. Đurđice Ostoje. Na groblju su formirane Aleje poginulih branitelja, Aleje civilnih žrtava, Aleje umrlih HRVI-a i Aleje članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja. U sklopu groblja uređeno je mjesto masovne grobnice gdje je postavljeno 938 bijelih, mramornih križeva koji predstavljaju broj ekshumiranih žrtava. Najmlađa žrtva bilo je dijete od 6 mjeseci dok je najstarija žrtva starica od 104 godine. U groblju je istaknut grob generala Blage Zadra i njegovog sina te grob njegovog pomoćnika Marka Babića. Godine 2000. groblju je utvrđen je status "Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata".
Sudionici su prema vlastitom izboru mogli posjetiti Muzej Vučedolske kulture koji se nalazi na prostoru arheološkog lokaliteta Vučedol, a čije je službeno otvorenje bilo 30.lipnja 2015. godine. Impresivna zgrada muzeja skriva bogate zbirke predmeta pronađenih na prostoru Vučedola postavljene u zasebnim sobama (naselja, lov, stočarstvo, prehrana, astronomija itd.). U vremenu između 3000. i 2500. pr. Kr. desnu dunavsku obalu, zaposjela je indoeuropska populacija koju znamo pod imenom Vučedolska kultura. Kultura je specifična po životu u sojenicama (dok su neke druge kulture u to vrijeme živjele u špiljama), po proizvodnji bakra te proizvodnji keramičkih posuda i predmeta. Također su bili i astronomi, proučavali su nebo i zvijezde te izradili prvi kalendar. Najpoznatiji keramički predmet iz tog razdoblja je Vučedolska golubica koja se ne nalazi u ovom muzeju već u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica ovim putem zahvaljuje Podravki na svesrdnoj pomoći i podršci oko realizacije stručno-edukativne ekskurzije.