Online konferencija Kvaliteta i brendiranje vina Sjeverozapadne Hrvatske

Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, HGK - Županijska komora Koprivnica i Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica održali su povodom obilježavanja Martinja u srijedu, 11. studenoga, u 12 sati online konferenciju: Kvaliteta i brendiranje vina Sjeverozapadne Hrvatske.

Konferencija se mogla uživo pratiti putem google meeta, ali i streama Youtube kanalu Sveučilišta Sjever gdje se može ponovno pogledati. Na konferenciji su okupljeni relevantni govornici iz područja analize kvalitete vina (senzorske i kemijske), proizvođači vina, ali i osobe koje rade na brendiranju tradicionalnih lokalnih vinskih sorti.

DKTK su predstavili članovi Domagoj Matković i Tomislav Zalar  osnivači udruge vinskih entuzijasta 5F. „Kao neovisna udruga radimo promociju vina, kulturu uživanja o vinu, i širimo znanje o lokalnim vinima među populacijom koji nisu stručnjaci“, objasnio je predsjednik udruge Domagoj Matković. „Od 2016. godine organiziramo Koprivnica Wine Fest te smo uspješno povezali lokalne proizvođače vina sa javnošću gdje su ljudi mogli osobno komunicirati o vinu sa samim proizvođačima“, napomenuo je pak Tomislav Zalar, dopredsjednik društva. Ove godine je nažalost Koprivnica Wine Fest otkazan zbog epidemiološke situacije, ali čim se situacija smiri, kreće se u nadoknadu.

Zaključak konferencije bi bio da sjeverozapad Hrvatske ima itekako kvalitetna vina, što pokazuju i brojne medalje s međunarodnih natjecanja, ali treba više poraditi na brendiranju kako bi postigla svoj puni tržišni potencijal. Kako bi se mogla bolje procijeniti ova godina, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Bojan Šarkanj pozvao je sve da se prijave i na ocjenjivanje kvalitete mladih vina koje se organizira na Sveučilištu Sjever. Uzorke vina od minimalno jedne litre možete poslati poštom na Trg dr. Žarka Dolinara 1, 48000  Koprivnica, ili donijeti osobno na ulaz Sveučilišta, do 1. prosinca 2020. nakon čega će se organizirati ocjenjivanje vina. Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni na sljedećoj online konferenciji u prosincu.