Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica u posjeti Žitu, Slovenija

Društvo kemičara se nakon duge tri godine stanke uputilo na jedan kratki, ali slatki izlet prijateljima u Žito. U plan smo stavili nekoliko odredišta, ponositi Maribor, romantičnu Ljubljanu, Slovensku Istru, a na kraju smo se spustili 170 m ispod zemlje i otkrili ljepotu. Kiša nije nimalo omela naše dobro raspoloženje i užitak u svemu što smo vidjeli. Uspjeh puta možemo zahvaliti i dragoj vodički Jasmini, rođenoj Slovenki koja nam je s puno entuzijazma pokazala novo lice Slovenije. Na put se uputilo 25 naših vjernih članova, a pridružila su nam se i neka nova/stara lica. 

Ekskurzija je započela u Pekari u Mariboru. Tu nam je ljubazna domaćica bila tehnolog Sonja Kadivec. Prije samog obilaska pogostili smo se ukusnim, toplim pecivima i vrhunskim kremšnitama iz Pekare. Inače, od tehnologice smo saznali da je ova Pekara najmodernija i najveća u Sloveniji. Tu se dnevno proizvede oko 50 tona kruha, peciva i kolača, a radi se 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Ukupna paleta na pet linija doseže oko 600 različitih proizvoda. Od toga oko 480 pekarskih proizvoda te oko 120 vrsta slastica. Sudionici ekskurzije su imali priliku ponešto naučiti o tehnološkom procesu proizvodnje kruha i peciva te kolača, nabavci sirovina te cjelokupnoj kontroli. Zanimljivo je spomenuti da pola proizvodnje čine polu-pripremljeni proizvodi pogodni za prodaju kroz trgovačke lance gdje se peku do kraja i tako bivaju svježi. 

Nakon službenog dijela grupa se uputila u turistički obilazak Maribora gdje smo se upoznali s bogatom prošlošću ovog grada i zanimljivom turističkom ponudom. Obilazak smo završili u jedinstvenoj vinariji Vinag čiji se vinski podrumi protežu ispod središta grada, a spadaju u najveće u središnjoj Europi. Ova vinarija je nakon odcjepljenja Slovenije doživjela neka teška vremena, ali čini se da je na putu oporavka, i vjerujemo da ćemo uskoro ovdje moći kušati vrhunska vina.  Nakon što smo naša grla okrijepili dobrim vinima, uputili smo se u Ljubljanu. Ova romantična metropola Slovenije ponosi se prekrasnom secesijskom arhitekturom, mnogim šetnicama i mostovima, bogatom povijesti i koji čini duh srednje Europe. Večer smo završili u tradicionalnoj konobi Sokol, gdje su nas naši domaćini Žito počastili ukusnom, ali i obilnom tradicionalnom večerom. Tu smo mogli probati domaću juhu, tipične slovenske kobasice i njihovu gibanicu.

Nakon noćenja u Vrhniki, rodnom mjestu poznatog slovenskog pjesnika i pisca Ivana Cankara, posjetili smo moderni proizvodni pogon Žita u Gradišču gdje se pakiraju čajevi brendova 1001 Cvet i Podravka, žitarice riža, pir, ječam te određene mješavine žitarica, a proizvodi se i kukuruzna palenta. Direktorica Manuela Ferenčič Meden je provela grupu kroz sve proizvodne pogone, skladišta, te pojasnila razne tehnološke procese. Posjećen je i laboratorij kontrole kvalitete koji prati proces te radi osnovne kemijske analize. Kako je potrošačima najvažnija organoleptika, senzorska analiza je svakodnevni dio kontrole kvalitete.

Gradišče je smješteno u regiju Slovenska Istra u blizini grada Kopra, koji je glavni lučki grad Slovenije, zanimljive povijesti pod značajnim utjecajem Talijana posebno očituje u arhitekturi. Ekskurzija je završila posjetom Škocjanskim jamama koje su pod zaštitom UNESCO-a. To je sustav kraških jama i špilja uz tok ponornice Reke, a jedan je od najvećih podzemnih kanjona u svijetu i najveće podzemno vodeno područje u Europi. Iznimne ljepote i vrijednosti. 

Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica zahvaljuje Podravki, Žitu i ostalim donatorima na svesrdnoj pomoći u realizaciji ove stručno-edukativne ekskurzije.