Ukrajina

Ukrajinska kuhinja vrlo je ukusna, ali uslijed visokog udjela masnoće i vrlo kalorična. Uz tradicionalne elemente u ukrajinskoj kuhinji osjećaju se njemački, ruski, turski i poljski utjecaji. Vegeta se u Ukrajini vrlo uspješno pozicionirala u segmentu dodataka jelima.

Ukrajina

Predstavništvo Podravke u Ukrajini otvoreno je u Kijevu 2001. godine, a naši proizvodi na ovom su tržištu bili prisutni i niz godina ranije. Od tada su vrijedni zaposlenici ukrajinskog predstavništva poveznica Podravke i potrošača u Ukrajini, a danas su među najtraženijim proizvodima: univerzalna Vegeta – Vegeta універсальна приправа з овочами, od specijalnih dodataka – Vegeta piletina (Vegeta до курки), Vegeta riba (Vegeta до риби), od juha – Kokošja juha s tjesteninom (Курячий суп з вермішеллю ), Harčo juha (Суп Харчо) i Krem juha od gljiva (Суп-пюре із білих грибів).

Podravka Ukraine

11/2 Simyi Khohklovykh
04119 Kyiv
Ukrajina

tel: +380 44 5685 943

Kontakt osoba:
Maksim Šuležko, Direktor Predstavništva

Centrala
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Hrvatska

Kontakt osoba:
Vedran Kelek, Izvršni direktor Sektora IE

Geografski položaj

Ukrajina se smjestila na istoku Europe. Graniči s Rusijom na istoku, Bjelorusijom na sjeveru, Poljskom i Slovačkom na zapadu, Mađarskom, Rumunjskom i Moldavijom na jugu. Ukrajina zauzima sjeverozapadni dio istočnoeuropske ravnice i mali dio Karpata i Krimskih planina, a na jugu je oplahuju Crno i Azovsko more.

Pokrivena je gustom mrežom velikih i malih rijeka. Na 603 700 m2 u Ukrajini živi 46 299 862 stanovnika. Kijev je glavni grad.

Povijesni utjecaj

Ukrajina je dugo bila centar Istočne Slavenske Republike, Kijevske Rusije, koja je svoj uspon bilježila u 10. i 11. stoljeću kao najveća i najmoćnija europska država.

Regija pada pod vlast Litve u 14. stoljeću, zatim pod Poljsku i na koncu krajem 17. stoljeća pod rusku vlast 1918. g. Ukrajina stječe samostalnost, ali ne zadugo. 1920. postaje sastavnim dijelom Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike te poslije i SSSR-a. 1986. će Ukrajinu zadesiti Černobilska nuklearna ekološka katastrofa, a 1991. g. Ukrajina postaje nezavisna.

Karakteristike kuhinje

Korova i paska imena su kruha za specijalne prilike. Dok se prvi smatra svadbenim kruhom, drugi je neminovan pratitelj Uskrsa.

Ukrajinska kuhinja je vrlo ukusna, ali uslijed visokog udjela masnoće i vrlo kalorična. Uz tradicionalne elemente u ukrajinskoj kuhinji osjećaju se njemački, ruski, turski i poljski utjecaji.

Ravnice južne Ukrajine smatraju se jednim od najplodnijih dijelova cijelog svijeta. Uz obilje kiša i blage klime Ukrajinu nazivaju i žitnicom Europe. Voće, povrće, šumski plodovi, gljive, krumpiri, kupus, grah, grašak, šećerna repa, proso, meso s naglaskom na svinjetinu samo su dio ukrajinskog kulinarskog naslijeđa, dok se kruh smatra temeljem prehrane. Na kulinarski put!

Najslavnije među juhama jesu borshch (među slavenskim narodima vrlo dobro poznata juha s ciklom, kupusom i mesom) i solyanka (juha s gljivama, mesom ili ribom). Za njima slijedi ukha - riblja juha.

Juhe ustupaju mjesto glavnim jelima:

 • blyntsi - palačinke punjene mesom, sirom i drugim nadjevima
 • shashlyk - ražnjići od marinirane janjetine i povrća
 • pyrohy - prženi valjušci. Mogu biti i desert ovisno o punjenju (npr. voće, mak, itd.)
 • varenyky - valjušci punjeni mesom i povrćem
 • deruny - krumpirove palačinke
 • mlyntsi - palačinke nadjevene svježim sirom, voćem, mesom
 • holubtsi - sarma s listom zelja ili vinove loze, mljevenim mesom i prosom ili rižom
 • kasha hrechana zi shkvarkamy - heljda s usitnjenom prženom slaninom i lukom
 • punjene tikvice ili patlidžani
 • kovbasa - kobasica
 • pechenya - pečeno meso (svinjetina, janjetina, govedina, teletina i dr.).

Uz juhe i glavno jelo nezaobilazne su salate, a njih u ukrajinskoj kuhinji ne nedostaje. Primjerice Olivye je u svijetu poznata kao ruska salata, a sadrži kuhano povrće i majonezu. Vesnianyi salatu čine usitnjeni krastavci i rajčice začinjeni peršinom. Kapustianyi je salata na bazi kiselog ili svježeg usitnjenog zelja. Ukiseljeno povrće se isto konzumira kao salata, pogotovo u hladnim mjesecima koji oskudijevaju prirodnim plodovima.

Korova i paska imena su kruha za specijalne prilike. Dok je prvi u obliku pletenice i smatra se svadbenim kruhom, drugi je neminovni pratitelj Uskrsa.

Poslije dobrog jela valja se i zasladiti. Ni tu nećemo ostati kratkih rukava za našeg boravka u Ukrajini. Možemo se recimo prepustiti pampushky koje vrlo sliče na naše krafne. Syrniki su specifični i za Poljsku i Rusiju (tijesto i skuta, prženi).

Kada govorimo o piću, ne smijemo zaboraviti mineralnu vodu, kefir, kompot i kvas koji su glavna bezalkoholna pića. Horilka je naziv za votku, a preporučujemo kušanje Nemiroff Wodku i Olimp.
Najveći proizvođači piva (pyvo) jesu Chernihivske, Slavutych, Rogan, Lvivske, Obolon i dr.

Zanimljivosti

 • Najbolje vrijeme za obilazak Ukrajine je proljeće i jesen zbog ugodnih temperatura.
 • U Ukrajini se engleski govori malo, za sporazumijevanje savjetujemo knjižicu s frazama.
 • Uobičajna napojnica je 5%.
 • Od nuklearne katastrofe u Černobilu je prošlo preko 20 godina i Kijev kao i hrana koja se proizvodi za konzumaciju u Kijevu je sigurna. Uz dužno poštovanje prema tim jestivim ukrajinskim blagodatima, savjetuje se izbjegavanje gljiva, divljači i bobičastog voća.