Sjeverna Afrika

Afrička kuhinja oslanja se na lokalne namirnice: voće, žitarice, povrće, mliječne i mesne proizvode, divljač, ribu iz dubina oceana koji je okružuju afrički kontinent. Vegeta se ističe kao najprodavaniji Podravkin proizvod diljem sjeverne Afrike

Sjeverna Afrika

Podravka Gulf FZE

Warehouse No. FZS2AC05, PO BOX 17427
Jebel Ali Free Zone South Dubai, UAE
Tel:+971 4 881 8449
Fax:+971 4 881 8549
E-mail:podravka@podravka.ae

Kontakt osoba:
Nermin Salman, Direktor Društva

Geografski položaj

Iako postoji više različitih geografskih definicija, Sjeverna Afrika najsjevernija je regija afričkog kontinenta koja obuhvaća primjerice Alžir, Egipat, Sudan, Tunis, Libiju, Maroko i Zapadnu Saharu.

Povijesni utjecaj na kuhinju

Iako na ovom području žive brojne različite kulturne i etničko-jezične skupine i narodi, pa su i njihove prehrambene navike doista različite, kuhinja Sjeverne Afrike ima i mnogo zajedničkog pa je, primarno orijentalna, vrlo ukusna i vrlo začinjena, bez obzira radi li se o krepkim ili slatkim jelima. Razvijala se vjekovima pod različitim utjecajima, među kojima su posebno prepoznatljivi utjecaji arapske i mediteranske kuhinje. Naravno, snažno je obilježena i prehranom onih koji su je pohodili, brojnih trgovaca, osvajača i doseljenika, pa se u njenoj kuhinji tako posebno osjeća povijesni utjecaj Otomanskog carstva.  

Osnovne karakteristike kuhinje

Kuhinja Sjeverne Afrike vrlo je raznolika, ali i ukusna te se ovisno o području temelji na obrađenoj pšenici, primjerice cous-cousu i bulguru, mahunarkama, leći i slanutku te doista raznolikom povrću i voću. Zastupljeno je i različito mesu, najčešće janjetina i ovčetina, junetina, kozetina i perad. K tome, u pustinjskim područjima jede se meso deva, nerijetko i  zmija, a u priobalju riba i plodovi mora. Zanimljivo je da se meso često priprema sa svježim i sušenim voćem, datuljama, bademima, maslinama, sušenim grožđicama i marelicama. Jedu se i različite juhe od mesa i povrća te salate od povrća kojem se dodaje i voće, ali i prerađene žitarice, poput bulgura ili cous-cosa. Sva su jela, bilo krepka ili slatka, obilno začinjena začinima poput mente, šafrana, kardamoma, muškatnog oraščića, klinčića i đumbira te primjerice ružine vodice.

Uz obilje egzotičnih začina, koriste se i brojne aromatične mješavine, među kojima je i pasta od čilija harissa, koja se primjerice u Tunisu sprema od čilija, maslinovog ulja, češnjaka, korijandera i soli, a ponekad i s dodatkom limunovog soka, mente i octa. Najpoznatije jelo ovog područja je tabule koje može biti predjelo, malo jelo, prilog i glavno jelo, a sprema se od bulgura (prethodno kuhane i obrađene pšenice), te mesa i povrća, najčešće rajčica, luka i mrkve, te začinjava maslinovim uljem, limunom, mentom i peršinom. Ovo je područje, posebno Maroko, poznato i po specijalitetu tajine, jelu od različitog mesa i povrća kojem se dodaje i sušeno voće, a naziv je dobilo po specifičnoj zemljanoj posudi sa stožastim poklopcem u kojem se sprema. 

Zanimljivosti

Želi li iskazati posebnu počast, primjerice u Maroku će domaćin svojim gostima servirati svečano jelo imenom pastilla, lisnato tijesto punjeno sjeckanim mesom goluba i pastom od badema, začinjeno lukom, cimetom, paprom, šafranom i šećerom, te posuto šećerom u prahu

Na ovom području je jedno od najsvečanijih jela khouzi, cijelo janje s glavom, punjeno pilićima nadjevenima rižom, lukom i grožđicama, koje se peče tako dugo dok meso ne otpadne s kostiju, nakon čega se najvažnijem gostu servira najcjenjeniji dio ove pečenke, janjeće oči

U nekim dijelovima ovog područja, primjerice u Maroku, na svadbama te proslavama u povodu rođenja sina servira se mechoui, cijeli ovan pečen na roštilju na štapu ili u udubini u zemlji koji se nakon pečenja u cijelosti iznosi i servira na svečanom stolu

U Egiptu je vrlo popularna juha molocheya, izrazito zelene boje koja se sprema od sitno sjeckanih mladih listova biljke jute (kod nas poznate kao pređe za izradu industrijskog platna, vreća i primjerice užadi!) i mesa peradi, junetine ili kunića, obilno začinjena češnjakom i korijanderom koja se jede s rižom ili kruhom.