Makedonija

U Makedoniji je svaki dan gozba. I nije samo tavče gravče, tu je i turli, tarator, čomlek, kačkavalj, boza, a tek smo "ni započeli". Podravkini proizvodi prisutni su na tržištu Makedonije više od dvadeset godina.

Makedonija

Podravka je, kroz prodaju širokog portfelja proizvoda, na tržištu Makedonije prisutna od 1992. godine,  kada je registrirano i predstavništvo "DTU Podravka d.o.o.e.l.".

Danas su na tržištu Makedonije najpopularniji Podravkini proizvodi Vegeta, Kokošja juha s tjesteninom, Fant za gulaš i paprikaš, Talianette, Čokolino, Lino žitarice, Džem šipak, Kviki pecivo pereci, Dolcela puding, Grašak, Eva sardine, Eva tune, Paštete i Goveđi gulaš.

Eva, zdrava riznica ribljih proizvoda, zastupljena je bogatim asortimanom ribljih konzervi: Sardina u maslinovom ulju, Sardina u biljnom ulju, Sardina u biljnom ulju sa limunom, Sardina pikant te Sardina s povrćem u umaku i Sardina u umaku od rajčica; Tuna fileti u maslinovom ulju, Tuna komadi u biljnom ulju, Tuna fileti u biljnom ulju, Tuna komadići u biljnom ulju - Adria i Siam International te Tuna s povrćem u umaku; Skuša fileti u biljnom ulju, Skuša s povrćem u umaku.

I nakon dvadeset godina uspješnog poslovanja na tržištu Makedonije, kontinuirano težimo širenju portfelja naših proizvoda.

DTU Podravka d.o.o.e.l.

Kačanički pat 146
1000 Skopje
Republika Makedonija

tel: +389 2 2650 134
fax: +389 2 2650 134
e-mail: info@podravka.com.mk

Kontakt osobe:

Igor Manjić, Direktor poduzeća
Denis Krsnik, Direktor Marketinga
Sašo Ackovski, Direktor Prodaje

Geografski položaj

Makedonija je smještena u jugoistočnoj Europi. Graniči sa Srbijom, Albanijom, Grčkom i Bugarskom. Glavni grad Makedonije je Skopje. Uz najdužu rijeku Vardar, Makedonijom dominiraju brda pokrivena dubokim riječnim bazenima, šume, pašnjaci i obradive površine. Zahvaljujući svojim ljepotama Makedonija se ističe i kao turistička destinacija.

Povijesni utjecaj

Makedonsku burnu povijest pratimo još od antičkih vremena, a svoj vrhunac Makedonija doživljava za vladavine Filipa II Makedonskega u IV stoljeću pr. Kr. Po porazu makedonske vojske za vladavine Aleksandra Velikog Makedonskog, Makedonija pada pod rimsku vlast. Srednji vijek je Makedonija proživjela pod turskom vlašću. Balkanski ratovi još su jedan od prijelomnih događaja za Makedoniju, u to vrijeme razapetu između Grčke, Bugarske i Srbije.

Iza prvog svjetskog rata Makedonija je dijelom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim Kraljevine Jugoslavije i na koncu SFRJ. Nezavisnost stječe 17. studenog 1991. godine.

Karakteristike kuhinje

Makedonska kuhinja ili "makedonska kujna" mješavina je grčkih, srpskih, albanskih i turskih utjecaja, a od svake je uzela ono najbolje. Sekundarno su na makedonsku kuhinju djelovale mediteranska i mađarska kuhinja. Zahvaljujući podneblju, na prvom mjestu klimi pogodnoj za uzgajanje voća, povrća i začina, plodnog tla Pelagonije, Pologa, Tikveša, Ovče Polja i Skopske doline makedonska kuhinja je bogata, raznolika i gurmanska "od glave do pete". Jabuke se najbolje jedu u području Prespe i Pologa, dolina Tikveša je raj za lubenice, grožđe, rajčicu i feferone, a graha tetovca ima gotovo posvuda. Nevjerojatan spoj namirnica koje su na sreću još uvijek pretežno domaćeg podrijetla, izvrsnih receptura i makedonskog mentaliteta rezultirao je velikim brojem neodoljivih jela. Pa krenimo redom.

Karakteristična jela

Aleva paprika, crvena, mljevena, slatka i ljuta začinska paprika - je sastojak bez kojeg bi makedonska kuhinja bila nezamisliva, kao i specijalitet iz prethodno spominjanog i isključivo graha tetovca. Za užitak u gravče na tavče brojni gurmani tvrde da se može usporediti onime u tartufima, kamenicama i kavijarom, a za dobar ukus je najodgovornija kvaliteta graha. Pod pretpostavkom da je ta odgovarajuća, zagrijte tavicu i pripremite zemljanu posudu jer ga po pripremi u tavi valja i zapeći. Lutenica se konzumira umjesto salate ili kao prilog jelima sa žara, a uz papriku, patlidžane i ljutu papričicu igra poprilično važnu ulogu u makedonskoj kuhinji.

Mliječni proizvodi su zbog ispaše, ali i zraka koje životinje udišu, izvrsni. Kiselo mlijeko, jogurt, kačkavalj - specifičan žuti sir iz ovčjeg ili kravljeg mlijeka, samo su neki od tipičnih mliječnih jela. Makedonska pogača se priprema s ovčjim sirom, a prilaže joj se ovčje kiselo mlijeko.

Turli je jelo iz janjetine, piletine i svinjetine uz patlidžana, paprike, rajčice i krumpira. Tarator može poslužiti kao hladna juha ili tekuća salata, a glavni "krivac" su mu svježi krastavci. Gotovo isto jelo jede se i u Bugarskoj, Turskoj, Iranu i Albaniji. Čomlek je još jedan u nizu makedonskih specijaliteta osebujnog imena, a priprema se od telećeg mesa i originalno kuha u zemljanom loncu.

Da ne biste pomislili kako se u Makedoniji ne mogu pojesti riblji specijaliteti, odmah ćemo spomenuti pastrvu (ohridska je zaštićena, stoga na nju zaboravite), belavicu i jegulju.

Sarma je u Makedoniji omotana listom vinove loze. Punjene paprike su karakteristične kao i za neke druge zemlje pod balkansko-orijentalnim kulinarskim utjecajima, kao i musaka. Da biste shvatili kakve bakanalije hranom možete u Makedoniji očekivati, reći ćemo vam da dan započinjete burekom od sira, mesa i špinata ili pitom pastrmalijom iz sušene ovčetine i svinjetine uz kiselo mlijeko ili jogurt. Možete li zamisliti tek zaplet dana.

Baklavu Makedonci opremaju neodoljivo, a stvar je kažu u finoj tankoj kori. Mi bismo tome pridodali i fine nadjeve od oraha, lješnjaka, badema... Zasladiti se možete i halvom ili alvom, orijentalnim jelom od pšeničnog brašna, masti, meda tj. brašna, sezama, meda ili šećera.

Još jedan zaštitni znak Makedonije je boza, a otkrili su nam da u tradicionalni recept ide neprosijano žuto kukuruzno brašno, šećer i kvasac. Turli kava je nešto što morate probati, a ni ona vam nakon obilatog jela neće pomoći, morat ćete posegnuti za mastikom. Imate li osobitu i ludu sreću, bit će to domaća strumička mastika.

Pregled specijaliteta:

  • Kiselo mlijeko, jogurt, kačkavalj, ovčji i kravlji sirevi
  • Sarma, musaka
  • Tarator, turli, čomlek, pita pastrmalija
  • Burek
  • Šopska salata
  • Tavče na gravče
  • Škembe čorba
  • Ohridska pastrvka
  • Popara
  • Pastrmajlija
  • Bilki
  • Lutenica
  • Halva, med, baklava
  • Vina: T'ga za jug, Traminec
  • Rakija: lozovača, slovača
  • Mastika
  • Pivo: Skopsko, Bitolsko
  • Boza
  • Kisela voda

Zanimljivosti

Ne propustite:

  • Domaća hrana, izvrsna vina i rakije, stari zanati i suveniri (npr. nakit od ohridskog bisera).
  • Preko tisuću manastira, bazilika, kapela i drugih vjerskih objekata.
  • Ogled vinske kleti Tikveš i degustacija vina.

Posjetite:

  • Bitolu
  • Prilep
  • Šar Planinu (domovina šarplaninaca)
  • Popovu šapku - najpoznatije makedonsko skijalište
  • Ohrid (centar turizma)
  • sva tri makedonska jezera Ohridsko Jezero, Prespansko jezero i Dorjansko jezero
  • Gevgeliju
  • Pelister
  • na kartu eko turizma ucrtano Brajčino u podnožju planinine Babe

Usprkos stereotipu, jednostavno si ne mogu pomoći: "Nasmevni se, ne beri gajle, namigni mi, ajde nazdravje, Skopje!". Skopje, kulturno, trgovačko, turističko središte Makedonije s noćnim klubovima, brojnim restoranima, kazalištima i drugim sadržajima.