Kina

Otvorenjem predstavništva u Pekingu Podravka je svoje proizvode približila brojim potrošačima u Kini. Kineska kuhinja mnogo toga dijeli s kulinarskim nasljeđem ostalih dijelova Istočne Azije, posebice japanskom, singapurskom i vijetnamskom kuhinjom.

Kina

Otvorenjem predstavništva u Pekingu 2015. godine Podravka je svoje proizvode približila brojim potrošačima u Kini.

Kaže se da "nebo voli ljude koji dobro jedu". Kinesku kuhinju ponekad uspoređuju i s francuskom, ponajviše zbog filozofije: malo, ali dobro.

U kineskoj kulturi, hrana ne znači samo utaživanje gladi, već je i sredstvo za postizanje zdravlja te umjetnost puna simbolike, što je posebno uočljivo za vrijeme održavanja festivala ili, primjerice, proslave Nove godine. Tada će poslužiti cijelu ribu i crne alge koje predstavljaju bogatstvo, zgusnuti grah koji donosi veselje, piletinu za dobar brak, jaja za plodnost, i tako dalje.

Kineska kuhinja mnogo toga dijeli s kulinarskim nasljeđem ostalih dijelova Istočne Azije, posebice japanskom, singapurskom i vijetnamskom kuhinjom.

Geografske i kulturološke razlike podijelile su kinesku kuhinju u glavnih "8 kuhinja" (prema mjestu nastanka) "4 okusa" (slano, slatko, kiselo i ljuto), no postoje i podjele prema regijama (sjeverozapadna kuhinja, mandarinska, jiang-huai, sjeveroistočna, kantonska, chiuchowhakkahunan, šangajska, sečuanska, fidžijska, yunnan i hainan; hongkonška, macanska, tajvanska i nanyang).

Najpoznatije su sečuanska (jača, intenzivno začinjena hrana, puno riže, bambusa, fermentirane soje, citrusa i gljiva, čilija, češnjaka i đumbira pripremljenih prženjem, pirjanjem i kiseljenjem) i kantonska(sofisticirana, lagana i osvježavajuća kuhinja s obiljem svježe ribe, voća i povrća pripremljenog pečenjem, prženjem, kuhanjem, parenjem ili kaostir-fry). Hladnim sjevernim dijelovima koji zadiru u Mongoliju od ribe je pristupačnija janjetina i ovčetina, a od riže – pšenica, zob i tjestenina. Predio Hunana s ekstremno hladnim zimama poznat je po vrlo začinjenoj, ali ukusnoj hrani.

Da ne uvrijedite domaćina

Nekoliko naputaka za pristojno ponašanje za kineskim stolom:

  • nemojte zabosti štapiće uspravno u posudicu s rižom – to se radi samo na pogrebu
  • nos čajnika okrenite tako da ni na koga ne pokazuje
  • lupkate li štapićima o tanjur ili zdjelicu, uvrijedit ćete domaćina.

Fast Facts

  • Ime: Narodna Republika Kina
  • Glavni grad: Peking
  • Površina: 9 600 000 km², treća po veličini na svijetu
  • Zastava: crvena s pet zvijezda
  • Nacionalna valuta: Renminbi (RMB) yuan (1$=cca 8, 27 yuana)
  • Simboli: panda, gingko
  • Klima: ekstremno različita, od tropske na jugu, do subarktičke na sjeveru
  • Religija: budizam, taoizam, islam, kršćanstvo
  • Jezici: standardni kineski ili mandarinski te dijalekti Yue, Wu, Minbei, Minnan, Xiang, Gan i Hakka