Austrija

Vegeta se u Austriji pozicionirala kao tržišni predvodnik u segmentu dodatka jelima. Tipičan austrijski obrok može sadržavati i do sedam sljedova: obično započinje mesnim predjelom, a završava nekom slatkom delicijom poput bogate Sacher torte i obvezne kave.

Austrija

Na austrijskom tržištu naši proizvodi prisutni su od 1995. godine, stoga Austrija već dugi niz godina uživa u kvaliteti i tradiciji Podravkinih proizvoda.

Brand Vegeta u tom se periodu uspješno pozicionirao kao predvodnik u kategoriji dodataka jelima, a svojim tradicionalnim okusom dodatno obogaćuje austrijsku kuhinju. Uz Vegetu, najpoznatiji Podravkini proizvodi na tržištu Austrije su Vegeta Fix, Ajvar i kondimenti, Podravka juhe te mesne konzerve.

Podravka d.d.

Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Hrvatska

Kontakt osoba:
Daliborka Jarža, Key account manager
tel. +385 48 651 682

Distributer:
Kreis Industriehandel GmbH,
Amraser-See-Strasse 56,
6020 Innsbruck, Austrija
info@kreis.co.at

Geografski položaj

Austrija se nalazi u južnome dijelu srednje Europe, na površini od 83 857 km2.
Glavni grad je Beč, a ostali veći gradovi su Graz, Linz, Salzburg i Innsbruck.

Austrija je pretežito planinska, alpska zemlja, s brežuljkastim i nizinskim dijelovima. Klima je kontinentalna i planinska. Najveće rijeke su Dunav, Inn, Drava i Mura.
Stanovništvo čine Austrijanci, Slovaci, Česi, Talijani, Slovenci i gradišćanski Hrvati.

Uzgajaju se žitarice, krumpir, vinova loza, povrće i voće te stoka, perad i pčele.

Povijesni utjecaj

Uz brojne sličnosti s njemačkom kuhinjom, austrijska u sebi nosi i utjecaje različitih etničkih skupina koje su, u dugom razdoblju Austro-Ugarske Monarhije u kojem su se granice pomicale u svim smjerovima, mijenjale i načine pripreme hrane.

Tako se u ovoj kuhinji prepoznaju obilježja njemačke, švicarske, mađarske, turske, slovenske, hrvatske, francuske, španjolske, nizozemske, talijanske, srpske i židovske kuhinje.

Karakteristike kuhinje

Tipični austrijski specijaliteti razlikuju se ovisno o pokrajini i povijesnom utjecaju te o zemljopisnom položaju i namirnicama koje prevladavaju. Primjerice, kuhinja Burgenlanda (ili Gradišća) uvjetovana je nizinskom topografijom, tradicionalnom kuhinjom gradišćanskih Hrvata i blizinom Mađarske. Obilje svježeg voća i povrća te slobodan uzgoj peradi na otvorenim prostorima nadahnuli su stanovnike na pripremu jela poput Burgenländisches Erdbeerkoch (deserta s jagodama) i Burgenländische Gänseleber (guščjih jetara s lukom).

Pokrajine Kärnten i Steiermark bliže su mediteranskoj kuhinji, s utjecajima talijanske i mađarske te kuhinje zemalja bivše Jugoslavije. U ovom je području omiljena šunka te voće i povrće koje uspijeva u blažoj klimi. Steirisches Verhackert's (nasjeckani špek s češnjakom i bučinim uljem intenzivnog okusa) i Steirisches Poulard (pile nadjeveno začinskim travama) glavni su specijaliteti ovih pokrajina.

Austrija je pretežito planinska, alpska zemlja, s brežuljkastim i nizinskim dijelovima.

U kuhinji regije Niederösterreich (Donja Austrija) odražavaju se dugotrajne povijesne veze sa Srednjim istokom, pa se kuhinja temeljena na orijentalnoj može pohvaliti specijalitetima poput Serviettenknödel mit Semmelkren (kuhane okruglice prelivene umakom od hrena i krušnih mrvica) i Gezogener Apfelstrudel (savijača od jabuka).

Oberösterreich (Gornja Austrija) i područja uz granicu s Njemačkom i Češkom uključuju kulinarske klasike poput Linzer Torte, ali i jednako omiljenih Salzburger Nockerln (puslice od bjelanjaka posute vanilin šećerom).

U specijalitetima Tirola i Vorarlberga (hladne, šumovite pokrajine) nalaze se namirnice specifične za to područje koje uključuju i tradicionalne uvoze iz Italije i Švicarske. Najpoznatija su jela: Tiroler Leber mit Polenta (goveđa jetra s lukom, špekom, kaparima, limunovim sokom i bijelim vinom poslužena s palentom), Gröstl (prženi luk s krumpirom) i Schlutzkrapfen (tjestenina punjena špinatom i prelivena topljenim maslacem i parmezanom).

Zahvaljujući bogatoj i dinamičnoj povijesti, bečka je kuhinja priča za sebe. Dugogodišnji vladari Habsburgovci širili su svoje carstvo na države različitih kultura, pa su usvojili i razne namirnice i načine pripreme jela. Bečku kuhinju proslavio je Wiener Schnitzel (bečki odrezak), zatim Parmesanschöberlsuppe (juha s knedlicama od parmezana) i Fiaker Gulasch (sličan mađarskom gulašu) te Sacher Torte (čuvena "zaherica" s džemom od marelica i čokoladnom glazurom).

Tipičan austrijski obrok podrazumijeva 2 do 7 sljedova - ovisno o prigodi. Obično počinje predjelom (Vorspeise), zatim na red dolazi juha (Suppe), pa glavno jelo (Hauptspeise) s nekoliko priloga (Beilagen), a završava desertom - kolačem (Kuchen) ili tortom (Torte). Uz ukusno jelo, Austrijanci će rado popiti pivo, vino ili slatkasti sekt.

Tradicija ispijanja kave u Austriji vrlo je jaka i duga, pa je do 1730. godine Beč već imao tridesetak kavana. Najpoznatija imena su Meinl Kaffee i Eduscho, najomiljenija vrsta Mocca, a dodaju joj se mlijeko, šlag, šećer, čokolada te razne vrste alkohola.

Zanimljivosti

  • Površina: 83 858 km2
  • Stanovništvo: 8 139 000
  • Glavni grad: Beč
  • Službeni jezik: njemački
  • Valuta: Euro (€)
  • Religija: rimokatolička
  • Klima: umjereno kontinentalna
  • Članica EU: Da
  • Shopping: skijaška oprema, kava, slatkiši, ručni rad, porculan