Armenija

Armenijske potrošače posebno su osvojile su Podravka juhe i dodaci jelima. Janjetina, patlidžani, majoneza, jogurt i kruh sličan lepinji (lavash) temelji su armenske kuhinje.

Armenija

Kontakt:
Alexander Yershov
tel: +727 250 1456
tel/fax: +727 250 1920
mob: +7 777 779 9569

Centrala
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Hrvatska

Kontakt osoba:
Vedran Kelek, Izvršni direktor Sektora IE

Podravkini proizvodi prisutni su na ovom području više od 30 godina. Armenijske potrošače posebno su osvojile Podravka juhe te proizvodi iz kategorije univerzalnih i specijalnih dodataka jelima.

Kuhinja Armenije

Temelj armenske kuhinje su usjevi i životinje koje su povijesno bile važne za područja koja su naselili Armenci.

Armenska kuhinja mješavina je tradicionalnih okusa i jela i utjecaja armenske dijaspore. Odraz je povijesnih i geografskih datosti, kao i utjecaja kultura s kojima su Armenci u prošlosti dolazili u dodir.

Nadjevi, varenci i usitnjavanje tradicionalni su načini pripreme za meso, ribu i povrće. Janjetina, patlidžani, majoneza, jogurt i kruh sličan lepinji (lavash) temelji su armenske kuhinje.

Bulgur je preferirana žitarica u armenskoj kuhinji, dok su kod njihovih kavkaskih susjeda (Gruzija i Azerbajdžan) to riža i kukuruz.

Glavne razlike armenske kuhinje u odnosu na njihove regionalne susjede su:

  • Okus hrane temelji se na kvaliteti i svježini namirnica, a ne na začinima.
  • Obilje voća i orašastih plodova koji se dodaju svim vrstama jela. U jelima se počesto nalaze: sušene marelice, svježe dunje, svježe jabuke, sjemenke nara, orasi, bademi, pistacije, pinjoli.
  • Česta upotreba kiselih krastava i ukiseljenog povrća.
  • Korištenje svježeg začinskog bilja kao prilog.
  • Velik broj jela u kojima se nešto puni nečim: punjeni listovi vinove loze, punjeni listovi zelja, punjena blitva, patlidžani, tikvice i bundeve, punjene rajčice, paprike, luk, krumpir. Također mesna punjenja (počesto iznutricama), punjene ribe, jabuke, dunje, pa čak i punjena dinja.

Kad se radi o umacima u armenskoj kuhinji nekoliko je temeljnih umaka koji su zaštitni  znak:

  • Umak ili namaz od rajčica (u regiji se rajčica počela uzgajati početkom 19. st. i odmah je zauzela važno mjesto u armenskoj kuhinji)
  • Umak ili namaz od paprika
  • Umak od jogurta
  • Tahini namaz (namaz od sezamovih sjemenki).

Umaci se počesto sljubljuju s hranom prije serviranja pa stoga hrana počesto ima teksturu gulaša ili guste juhe.

Armenski obrok sačinjavaju mala predjela tzv. mezze, salata od žitarica i bilja, razne vrste bureka, pečeno meso i ražnjići, razne vrste juha, gulaša, kruh lavash ili tanki kruh nalik pizzi, lahmajoun na koji se slaže mljeveno meso (junetina i/ili janjetina), povrće i začini.

Pri posluživanju lahmajoun se prska limunovim sokom i servira uz ukiseljeno povrće. Za vegetarijansku inačicu lahmajouna umjesto mesa na tijesto se stavlja začinjen umak/namaz od rajčica. Lahmajoun se kao jelo veže za regiju Cilicia (Kilikija) i područja bliska Siriji i Libanonu.