Zaklada "prof. Zlata Bartl" na najvećem Sajmu stipendija u Hrvatskoj

Glavni cilj Sajma stipendija je promicanje važnosti stipendija za povećanje pristupa visokom obrazovanju.

Zaklada Svrha i ciljevi Zaklade "prof. Zlata Bartl" predstavljeni su na najvećem Sajmu stipendija u Hrvatskoj, koji je održan u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 24. listopada, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja.

Glavni cilj Sajma stipendija je promicanje važnosti stipendija za povećanje pristupa visokom obrazovanju jer stipendije imaju ključnu ulogu u uklanjanju financijskih prepreka u visokom obrazovanju te izravno utječu na povećanje broja visokoobrazovanih. Na taj način stipendije pripomažu daljnjem gospodarskom razvoju Hrvatske te stvaranju društva temeljenog na znanju.

Promocija Zaklade "prof. Zlata Bartl" te četvrtog Natječaja raspisanog 19. listopada, studentima i svim posjetiteljima bila je interaktivnog karaktera putem promotivnog štanda Podravke te izravnog pristupa internetskim stranicama Zaklade. U vremenskom razdoblju od 10 do 16 sati Podravkin je štand, u potrazi za novim mogućnostima financiranja dodiplomskih i poslijediplomskih studija, posjetilo nekoliko tisuća studenata s različitih hrvatskih fakulteta te članova njihovih obitelji, zainteresiranih za stipendije i potpore. Većina posjetitelja osobit je interes iskazala za novoobjavljeni natječaj Zaklade "prof. Zlata Bartl" odnosno stipendije i potpore namijenjene isključivo promicanju i poticanju stvaralačkog i inovativnog znanstveno-istraživačkog rada među visokoobrazovanim mladim ljudima, državljanima Republike Hrvatske, bez obzira na vrstu studija i mjesto studiranja.

Na Sajmu stipendija 2007. je uz Zakladu "prof. Zlata Bartl" sudjelovalo još 27 uglednih hrvatskih i inozemnih institucija među kojima su Sveučilište u Harvardu, Sveučilište Webster, Sveučilište u Zagrebu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Grad Zagreb, Nacional s "Top stipendijom za top studente", Zagrebačka banka, Pliva, strana veleposlanstva i strani kulturni centri (veleposlanstva SAD-a, Velike Britanije, Francuske, kao i finski i njemački Centar za mobilnost i dr.) te predstavnici brojnih tvrtki, zaklada i nevladinih udruga. Osim štandova na kojima su predstavnici institucija i bivši stipendisti pružali informacije i savjete te odgovarali na pitanja posjetitelja, tijekom sajma su održane i prezentacije na kojima su detaljno predstavljeni pojedini programi stipendiranja.

Institut za razvoj obrazovanja organizirao je Sajam stipendija već treću godinu za redom, a na ovogodišnjem događaju očekivano je premašena brojka od 6000 posjetitelja. Riječ je o jedinstvenom događaju od nacionalnog značaja na kojem je na jednom mjestu predstavljeno više od 70 stipendija i drugih oblika financijske potpore dostupnih hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.