Tvornica Kalnik u Varaždinu - otvorena nova linija za preradu krastavaca
Novom linijom za preradu krastavaca vrijednom oko 400.000 eura, koja je u utorak 16. srpnja svečano puštena u pogon u Podravkinoj Tvornici Kalnik u Varaždinu, kapaciteti proizvodnje povećani su za 65 posto, a uštedom u radnoj snazi i anuliranjem škarta znatno će se smanjiti troškovi poslovanja.
Novom linijom za preradu krastavaca vrijednom oko 400.000 eura, koja je u utorak 16. srpnja svečano puštena u pogon u Podravkinoj Tvornici Kalnik u Varaždinu, kapaciteti proizvodnje povećani su za 65 posto, a uštedom u radnoj snazi i anuliranjem škarta znatno će se smanjiti troškovi poslovanja. Otvorenju je nazočio župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, a ugostili su ga zamjenik predsjednika Podravkine Uprave Željko Đurđina, direktor profitnog centra Voće i povrće Milivoj Šifkorn te direktor Kalnika Novica Ciglar. Šifkorn je istaknuo kako će najveća tvornica za preradu povrća u ovom dijelu Europe ove godine preraditi oko 16.000 tona povrća, a o vremenskim će prilikama ovisiti hoće li se veći ili manji dio sirovina morati uvesti, naravno po većoj cijeni. Dometnuo je kako je u planu povećanje proizvodnje ukiseljenih krastavaca s 1,5 milijuna lani na 2,5 milijuna staklenki ove godine te je rekao kako tržište traži sve Kalnikove proizvode te izravno s proizvodnih linija odlaze na tržište.
Investicija u novu liniju za krastavce najveće je ovogodišnje Podravkino ulaganje u profitnom centru Voće i povrće, kazao je Šifkorn. Direktor Kalnika, pak, ustvrdio je kako je nova linija njemačkog proizvođača Nika najsuvremenije današnje tehnološko rješenje te je njome uklonjeno "usko grlo" u proizvodnji. Zahvaljujući njoj, Kalniku će trebati oko 20 sezonaca manje, što znači uštedu u poslovanju, a uz krastavce, na njoj se mogu prerađivati i druge vrste povrća, poput paprike i cikle. Prema studiji profitabilnosti, linija bi se trebala isplatiti već za dvije godine, zaključio je Ciglar. Nakon otvorenja modernog postrojenja, župan Sabati razgovarao je s Podravkinim direktorima o proširenju organizirane suradnje između lokalnih proizvođača povrća za industrijsku preradu i Podravke, a istaknuto je kako Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj daje poticaje proizvođačima, i to 20 lipa po kilogramu.