Podravkina Vegeta dobila ISO 9001:2000
Krajem studenoga certifikacijska kuća Det Norske Veritas (DNV) obavila je certifikacijski audit sustava upravljanja kvalitetom na svim poslovnim procesima vezanim uz razvoj, proizvodnju, prodaju i distribuciju svih proizvoda marke Vegeta, te je, s obzirom da je udovoljeno svim zahtjevima norme ISO 9001:2000, dobiven certifikat koji to potvrđuje.
Krajem studenoga certifikacijska kuća Det Norske Veritas (DNV) obavila je certifikacijski audit sustava upravljanja kvalitetom na svim poslovnim procesima vezanim uz razvoj, proizvodnju, prodaju i distribuciju svih proizvoda marke Vegeta, te je, s obzirom da je udovoljeno svim zahtjevima norme ISO 9001:2000, dobiven certifikat koji to potvrđuje.U sam projekt bilo je uključeno 150 ljudi, izrađena je potrebna dokumentacija te je sustav, u kojem su precizno definirani poslovni procesi, uspješno implementiran. ISO 9001:2000 je međunarodna norma sa zahtjevima za sustav upravljanja kvalitetom poslovnih procesa tvrtke. Norma je usmjerena na kupce i potrošače te na kontinuirano poboljšanje svih poslovnih procesa. Drugim riječima, ne radi se samo o kvaliteti samog proizvoda, već o kvaliteti svih poslovnih procesa koji se moraju prilagođavati i unapređivati sukladno željama i potrebama kupaca i potrošača te svih klijenata. Također, implementirani sustav kvalitete ISO 9001:2000 predstavlja alat managementa za upravljanje poslovnim procesima tvrtke.
Certifikat kvalitete ISO 9001:2000 vrijedi tri godine, a nakon toga obavit će se recertifikacijski audit. Tijekom te tri godine obavljat će se periodične provjere na kojima se provjerava ne samo da li sustav funkcionira nego i efikasnost implementiranog sustava. Područje koje je obuhvaćeno spomenutim certifikatom obuhvaća sve poslovne procese vezane uz marku Vegeta, najpoznatiju Podravkinu marku, koja se prodaje u četrdesetak zemalja svijeta. Tijekom slijedeće godine ovaj će sustav biti implementiran na sve poslovne procese prehrambene djelatnosti Podravke, a prema planu bit će prošireni i sa standardima ISO 14001 (sustav upravljanja okolišem) i zahtjevima HACCP-a (preventivnog sustava procesuiranje namirnica koji osigurava zdravstvenu ispravnost). Dobivanjem certifikata ISO 9001:2000 za Vegetu te daljnjim planovima koji uključuju primjenu sustava na cjelokupnu prehrambenu djelatnost Podravke te proširenje sa standardima ISO 14001 Podravka osigurava temelje za razvoj poslovne izvrsnosti prema kriterijima Europske fondacije za upravljanje kvalitetom.
Dodatne informacije o upravljanju kvalitetom te normama možete dobiti na sljedećim adresama: http://www.iso.ch http://www.efqm.orghttp://www.dznm.hr http://www.hgk.hr http://kvaliteta.inet.hr