Podravkina fešta od rajčica u Umagu

Podravkina fešta od rajčica održava se danas 26. srpnja u Umagu, tradicionalno već petu godinu zaredom. Organizirana je u suradnji s Istarskom županijom, gradom Umagom i Turističkom zajednicom grada Umaga, a program se sastoji od stručnog skupa i zabavno-humanitarne manifestacije.

Podravkina fešta od rajčica održava se danas 26. srpnja u Umagu, tradicionalno već petu godinu zaredom. Organizirana je u suradnji s Istarskom županijom, gradom Umagom i Turističkom zajednicom grada Umaga, a program se sastoji od stručnog skupa i zabavno-humanitarne manifestacije.

Na stručnom će se skupu Podravkini kooperanti tijekom izlaganja stručnjaka upoznati s razvojem proizvodnje i preradom rajčice na području Istre, kao i novim tehnološkim rješenjima u proizvodnji, zaštiti rajčice od bolesti i štetnika te mogućnosti razvoja domaće proizvodnje presadnica rajčice za preradu. Nakon stručnog dijela održat će se "radionica na otvorenom" tijekom koje će se sudionici skupa upoznati s pokusima koje provodi Razvoj poljoprivrede Podravke s ciljem pronalaženja najprimjerenije tehnologije proizvodnje i sortimenta rajčice za proizvodno područje. Na zabavno-humanitarnoj manifestaciji Podravkini će gastro promotori pripremati jela na bazi rajčice, a cjelokupni prihod ostvaren prodajom jela bit će doniran Domu zdravlja Umag za nabavu color-dopplera. Također je organiziran i cjelovečernji kulturno-zabavni program, te nagradne igre za posjetitelje. Podravkina proizvodnja proizvoda na bazi rajčice organizirana je u tvornici "Povrće" u Umagu i jedini je proizvođač takvih proizvoda na domaćem tržištu.

Proizvodnja i prerada rajčice u Umagu ima dugogodišnju tradiciju koja svoje početke bilježi od 1912. godine od tvornice za preradu čiji je vlasnik bio Piero Manzzuti. Podravka je tvornicu integrirala 1969. godine kada je započela snažnija proizvodnja proizvoda na bazi rajčice, te čajeva. Podravka danas ima široku paletu proizvoda na bazi rajčice i to dvostruki koncentrat rajčice, sjeckanu rajčicu, sok od rajčice, ketchup od rajčice, pasiranu rajčicu i pelate. Podravkini proizvodi na bazi rajčice najvećim se dijelom prodaju na hrvatskom tržištu, a suvremena tehnologija proizvodnje otvorila je i mogućnost njihova plasmana na tržištu Slovenije i BIH.