Podravka u BiH obilježava 55 godina juha darivanjem 5 ustanova u 5 bh. gradova

Kako bi učinili ugodniji boravak mališanima i olakšali uvjete za rad u dnevnim centrima za djecu sa ulice, Podravka u BiH je 55 godina postojanja Podravka juha odlučila obilježiti darivanjem svojih proizvoda ovim ustanovama u 5 gradova Bosne i Hercegovine (Tuzli, Zenici, Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru).

Donacija u ZeniciKako bi učinili ugodniji boravak mališanima i olakšali uvjete za rad u dnevnim centrima za djecu sa ulice, Podravka u BiH je 55 godina postojanja Podravka juha odlučila obilježiti darivanjem svojih proizvoda ovim ustanovama u 5 gradova Bosne i Hercegovine (Tuzli, Zenici, Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru).

„Tijekom 55 godina postojanja juha Podravka je uvijek nastojala ponuditi najbolje svojim potrošačima donoseći im okus prave domaće juhe koja budi osjećaj topline doma što je ovoj djeci najpotrebnije. Dnevni centar zaista živi i radi izuzetno plemenitu stvar, koja daje nadu za budućnost ove djece, a radost i osmjesi na njihovim licima najbolja su potvrda toga. Povodom 55. obljetnice Podravka juha odlučili smo podržati upravo ove ustanove koje brinu o njima, što je samo mali znak pažnje koji im mi iz Podravke možemo pružiti", istakla je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke u BiH.

Dnevni centri pomažu maloljetnoj djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji, koja su izložena radu na ulici, prosjačenju i opasnosti trgovine ljudima, pružajući im obrok koji sebi  inače ne bi mogli priuštiti, mjesto za učenje, kupanje i igru se sa drugom djecom.

"Podrška  zajednice je jako važna, ne samo za  rad Centra, nego i samo integriranje ove djece u širu lokalnu zajednicu, zbog toga svaki vid podrške izuzetno cijenimo. Centar je za ovu potpuno marginaliziranu djecu, prije svega, sigurno mjesto  koje im pruža toplinu, mogućnost  edukacije i izražavanje kreativnih sposobnosti, topli obrok, dobijanje čiste odjeće i obuće kao i zadovoljavanje svih drugih potreba neophodnih za njihov pravilan rast i razvoj. Veliki broj aktivnosti Centra  direktno ovisi od same podrške  pojedinih aktera lokalne zajednice, a zbog izostanka sustavne materijalne podrške nadležnih struktura vlasti često je onemogućena dugoročna održivost našem radu." - istakla je Mirsada Bajramović, direktorica Centra u Tuzli.

U dnevnim centrima djeci se pripremaju obroci, pomaže im se u učenju i pisanju zadaće, te im se organiziraju instruktivna nastava, kreativne, rekreativne i edukativne radionice i radi se na prevazilaženju njihovih strahova, usvajanju socijalnih vještina i slično.

Donaciju povodom 55 godina juha, ispred Podravke, Centru u Tuzli uručio je Edin Husić, regionalni manager regije Tuzla.