Agrokor i Podravka uvode B2B poslovanje

Potpisani Sporazum još je jedan u nizu projekata na kojem uspješno surađuju Podravka i Agrokor koncern, a omogućava brži, točniji i jednostavniji protok informacija između dviju kompanija. Prateći svjetske trendove primjene najnovijih tehnologija, Agrokor i Podravka uvođenjem e-poslovanja napravili su značajan iskorak na području unapređenja vlastitih poslovnih sustava.

Predsjednik Uprave Agrokor koncerna Ivica Todorić i predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac potpisali su Sporazum o elektroničkoj razmjeni poslovnih poruka.

Potpisani Sporazum još je jedan u nizu projekata na kojem uspješno surađuju Podravka i Agrokor koncern, a omogućava brži, točniji i jednostavniji protok informacija između dviju kompanija. Prateći svjetske trendove primjene najnovijih tehnologija, Agrokor i Podravka uvođenjem e-poslovanja napravili su značajan iskorak na području unapređenja vlastitih poslovnih sustava. Obje će kompanije razmjenom znanja i iskustava te korištenjem sinergija svoje poslovanje učiniti efikasnijim i bolje iskoristiti raspoložive poslovne resurse, poboljšati konkurentske pozicije i ostvariti bolje poslovne učinke. Prva razmjena poslovnih poruka uspostavljena je između Konzuma i Podravke, a u planu je i proširenje razmjene s ostalim kompanijama Agrokor koncerna.

Praćenjem trendova razvoja elektroničkog poslovanja i integracije aplikacija odabrana je otvorena tehnologija, tehnologija web servisa, kao primjenjivo tehnološko rješenje u svim okruženjima. U praksi taj sustav, uspostavljen u Agrokoru, pretražuje Konzumovu bazu narudžbi te šalje novonastale narudžbe Podravci koristeći Internet. Podravka narudžbu prima i sprema u svoju bazu podataka bez dodatne obrade, a naručenu robu isporučuje Konzumu. Primjena e-poslovanja rasterećuje radnike i smanjuje mogućnost pogreške.

Na projektu su sa svojim timovima radili Mladen Kovačić, direktor razvoja novih tehnologija u Podravki te Marina Šimunić, rukovoditelj internet/intranet podrške u Agrokoru. Uspješan završetak ovog velikog projekta između ostalog je i kruna višegodišnjeg istraživanja stručnog Agrokorovog tima i znanstvenika s Fakulteta elektrotehnike i računarstava o mogućnostima implementacije okruženja za elektroničko poslovanje.

Obje kompanije navedenim sporazumom postižu efikasnije i brže poslovanje uz smanjenje troškova. Podravka i Agrokor prvi su ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe uspjeli uspostaviti razmjenu podataka između kompanija koje su informatički potpuno heterogene. Sporazum bi trebao biti platformom i za ostale partnere i kupce obiju kompanija, budući da i na području elektroničkog poslovanja želimo biti prvi u primjeni novih tehnologija.

Kontakt: Ured za odnose s javnošću Podravka d.d. tel. 048/651-695 fax: 048/ 622-008 Agrokor koncern tel. 01/4894-277 fax. 01/4894-082