Detoksikacija organizma može pomoći u uklanjanju nakupljenih toksina iz hrane i poboljšanju ravnoteže u tijelu
Zima zasigurno ima svoje čari, ali, nažalost, ne možemo pobjeći od činjenice da ne djeluje najpovoljnije na naš organizam, kao i na svakodnevno funkcioniranje. Zbog toga nam je potpuno jasno zašto ovo godišnje doba kod mnogih slovi za najomraženije.
Tijekom zime skloniji smo jesti tešku i kaloričnu hranu bogatu ugljikohidratima, masnoćama i šećerima, poput tjestenine, kruha, slatkiša i pržene hrane, a unosimo manje svježeg voća i povrća. Takva hrana može dovesti do nakupljanja toksina u tijelu, što otežava rad našeg organizma – opterećuje jetru, bubrege i probavni sustav. Da bismo pročistili tijelo i vratili mu energiju, poželjno je napraviti zimski detoks.
Bijelo meso odličan je odabir jer je lako probavljivo i idealno se slaže uz različito povrće. Kako ne bi bilo dosadnog okusa, predlažemo osvježavajuću marinadu za piletinu, koja će ovom komadu mesa dati potpuno drugu vrijednost. Za pripremu marinade potrebni su sok od limuna, maslinovo ulje, začini i nova Vegeta Natur pasta od češnjaka.
Osvježavajuća marinada za piletinu
Marinada od mirisnih začina, limunovog soka i maslinovog ulja dat će piletini posebnu osvježavajuću u notu, a vama užitak u zalogaju punom mediteranskih okusa.
Češnjak je poznat kao prirodni detoksikator zbog svojih antioksidativnih svojstava. Ne čudi što ga mnogi izbjegavaju zbog neugodnog mirisa koji ostavlja na rukama, ali zahvaljujući Vegeta Natur pasti od češnjaka u tubi, neugodan miris na rukama stvar je prošlosti. U jednom pakiranju nalazi se čak 16 češanja češnjaka, a okus se može jednostavno dozirati žličicom ili stiskom tube.
U mariniranu piletinu predlažemo namirnice iz porodice kupusnjača, koje su odlični saveznici u detoksikaciji. To su, primjerice, kupus, kelj, cvjetača, brokula i korabica.
Ništa ne grije bolje zimi od tople juhe. Stoga je juha od rajčice s bosiljkom savršen odabir tijekom hladnih dana. Za pripremu je potrebno izdvojiti svega 30 minuta. Svježa rajčica, češnjak, luk i Vegeta Natur pasta od bosiljka dobitna su kombinacija za detoks obrok pun okusa i mirisa.
Juha od rajčice s bosiljkom
Juha od rajčice s bosiljkom zbog svoje je arome istovremeno osvježavajuća, ali i zasitna naročito kombinirate li je uz kockice prepečenog kruha.
Uz Vegeta Natur pastu od bosiljka moguće je u svakom trenutku uživati u svježem okusu ovog mediteranskog začina, koji je pritom jak antioksidans. Jedno pakiranje sadrži čak četiri teglice bosiljka, a doziranje je prepušteno osobnom ukusu – više paste = intenzivniji okus!
Ovaj dio godine ne možemo zamisliti bez variva pa tako ni zimski detoks ne može proći bez toplog jela na žlicu. Svaka iskusna baka dobro zna da je luk temelj svakog dobrog variva, a uvjerili smo se da bake znaju najbolje kad je kuhanje u pitanju. No luk mnogima nije omiljeni sastojak zbog specifičnog i intenzivnog mirisa, ali sada je tu Vegeta Natur Pasta od luka, koja u jednoj tubi zamjenjuje tri glavice svježeg luka.
Za detoks varivo od muškatne tikve, uz glavnu namirnicu, potrebni su začini, sjeckana rajčica, slanutak i Vegeta Natur pasta od luka. Priprema traje oko 60 minuta, ali može se pripremiti količina dovoljna za više dana, što značajno smanjuje vrijeme provedeno u kuhinji. Za one koji preferiraju mesna jela, slanutak je moguće zamijeniti piletinom izrezanom na trakice.
Puretina s prženim povrćem (stir-fry)
Tehnika prženja u maloj količini vrlo vrućeg ulja uz miješanje, karakteristična je za kinesku kuhinju i jela iz woka. Isprobajte mljevenu puretinu s prženim povrćem koja se izvrsno slaže s azijskim rezancima ili rižom.
Uz piletinu, odličan odabir za detoks prehranu svakako je i puretina. Recept za pureći stir-fry dokaz je da kombinacija zdravih namirnica može biti itekako ukusna. Priprema se od mljevene puretine, luka, crvene/žute paprike, tikvice, brokule, češnjaka, a kao tajni adut tu je Vegeta Natur povrtna pasta. Sada više ne morate gubiti vrijeme na sjeckanje povrća, dovoljno je dodati ovu pastu u jelo i uživati u punom okusu svježeg povrća. Jedno pakiranje sadrži čak 204 g svježeg povrća, a jedna čajna žlica paste zamjenjuje dvije čajne žlice svježe sjeckanog povrća