Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont

Četvero food blogera dalo nam je genijalne recepte za jela s rižom koja nisu rižoto

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Skroz su jednostavna, a nevjerojatno ukusna

Riža je jedna od onih svestranih namirnica koju volimo jesti na sve moguće načine. Konzumiramo je kroz sva godišnja doba, u kombinaciji sa sezonskim povrćem i raznim drugim dodacima, no nekako je na kraju ipak najčešće pripremamo u rižotu. A budući da je u našoj redakciji još davno prije ljeta pao dogovor da jedemo raznovrsnije, i svoju kuhinju redovito oplemenjujemo novim receptima, na neko smo vrijeme rižoto stavili na čekanje. Nove recepte s rižom ovaj put nismo osmišljavali sami, već smo na to izazvali četiri domaća food blogera i influencera.

Mile Butorac (@hungry_mile), Sandra Rončević (@oslanomislatkom), Andrea Cukrov (@cukar) i Vedran Bošković (@seasoned.with.love) bez problema su nam predstavili svoju viziju jela s rižom za sezonu pred nama, vodeći računa o tome su međusobno dovoljno različita, relativno jednostavna za pripremu, ukusna, ali i da pritom pokažu svu širinu namirnice. U svojim su receptima koristili Zlato polje rižu, i to Arborio, 3 žitarice, Rižu za Domaća jela i Sant Andrea. Njihove prijedloge provjerite u nastavku.

Mile Butorac, Paella s morskim plodovima

Ako još uvijek niste, pravo je vrijeme da se okušate u pripremi paelle. Riječ je o pravom klasiku španjolske kuhinje, koji se može se pripremiti na mnogo načina i koji se danas jede doista diljem svijeta. Za sve ljubitelje morskih plodova, paella pripremljena s vongolama, dagnjama, kozicama i lignjama pravi je zgoditak. A budući da uvijek potičemo kuhanje sa sezonskim namirnicama, ohrabrujemo i vas da upravo isprobate ovu zanimljivu varijantu jela. Iza njezinog recepta stoji bloger Mile Butorac, a cijelog ga možete pronaći ovdje.

Vrsta riže: Zlato polje Arborio

Sandra Rončević, Brzi ljetni minestrone

Idealan ljetni zalogaj koji se priprema u svega nešto više od pola sata nosi naziv brzi ljetni minestrone. U njemu caruje mlado ljetno povrće, a umjesto tjestenine obogaćeno je mješavinom žitarica koju čine pir, ječam i riža. Ova se nutritivno bogata gusta juha ili varivo služi topla ili mlaka, a odlična je i sasvim hladna obilato prelivena maslinovim uljem. Savjetujemo vam ga pripremiti u danima kad nemate puno vremena (ili volje) za kuhanje, a svejedno želite pojesti nešto kvalitetno. Recept i upute za pripremu Sandre Rončević možete pronaći ovdje.

Vrsta riže: Zlato polje 3 žitarice

Andrea Cukrov, Veganske punjene paprike

Pita li se Andreu Cukrov, punjene paprike pravi su sinonim za ljeto. No, koliko god voljela njihovu klasičnu varijantu, pripremu ipak prepušta svojoj majci, dok ih ona sama priprema ipak nešto drugačije. Obično ih nadijeva crvenom lećom i rižom, i veganske su. Ovako pripremljene ponešto su jednostavnije za pripremu, sve kraće traje, a okusa i arome im ne nedostaje. Za to su najzaslužniji začini s kojima ne treba biti skroman. Prepuna žličica dimljene paprike dati će im neodoljiv šmek dima. Andrea uvijek bira ljutu papriku, ali ako niste od pikantnih aroma zamijenite je slatkom, samo je nemojte preskočiti. Nikako ne treba izostaviti ni timijan, lovor i češnjak. Ovaj zanimljivi recept u cijelosti možete pronaći ovdje.

Vrsta riže: Zlato polje Riže za domaća jela

Vedran Bošković, Veganski burger od riže, batata i graha

Priprema laganije hrane, posebno tijekom ljetnih vrućih dana nikada mu nije pretjerano teško padala, otkrio nam je Vedran. Jedan od takvih recepata je i ovaj burger koji će uz dobar odabir začina zadovoljiti i najtvrdokornije ljubitelje mesa. Kad pričamo o bezmesnim burgerima danas postoji stvarno jako puno kombinacija, mnoge od njih je već i sam isprobao a neke nove rado uvrštava na svoju listu za isprobavanje. Za naš je današnji izazov odabrao kombinaciju koja je nepogrešiva: grah, batat i riža. Umak po vlastitom izboru, jednostavna svježa i hrskava salata te pecivo su sastojci koje gotovo svaki burger sadržava pa se i on toga držao kod pripreme. Sastav popečka, ističe, možda na prvu ostavlja dojam premekanog, ali uz malo maslinovog ulja i pečenja u pećnici ćete dobiti idealan omjer hrskavosti izvana i sočnosti iznutra. Cijeli recept za ove sočne burgere možete pronaći ovdje.

Vrsta riže: Zlato polje Sant Andrea

Izvor: super1.telegram.hr

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh