Gorski kotar

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Gorski kotar s pravom nosi naziv "hrvatsko zeleno more". Tu se izmjenjuju slikovite doline, vrletne planine i stijene, brze rijeke i mirna jezera isprepletena vapnenačko-dolomitskim špiljama s još neistraženim tokovima vode, livade i pašnjaci.

Geografski položaj

Sarma i vučena tijesta, potječu iz turskog područja. Crvena paprika, koja jelima od divljači daje punoću okusa, utjecaj je mađarske kuhinje.

Gorski kotar, s površinom od 1 273 km2, povezuje panonsku i primorsku Hrvatsku. U sastavu je Primorsko-goranske županije, a naseljava ga 30 711 stanovnika. Klimu karakteriziraju duge i oštre zime s mnogo snijega, kratka i svježa ljeta, a prosjek godišnjih oborina iznosi 2 800 mm.

Povijesni utjecaj

Visoko i zatvoreno šumsko područje Gorskog kotara, zimi teško prohodno, zaustavljalo je turska prodiranja i osvajanja, a Mađari su se više od 800 godina nastojali probiti do sjevernog Jadrana.

Ceste Karolina i Lujzijana koje su izgrađene još u 18. i 19. stoljeću, služile su za prolaske trgovaca, vojnika, misionara i drugih putnika. Iako nisu znatno utjecali na razvoj kuhinje, upravo su oni donijeli nešto novo.

Karakteristike kuhinje

Na pašnjacima i livadama Gorskog kotara mnoštvo je različitog ljekovitog bilja koje se koristi i u ljekarstvu.

Na kuhinju Gorskog kotara odražavaju se povijesni utjecaji naroda, koji su prošli kroz te krajeve. Tako sarma i vrlo ukusna vučena tijesta, naročito savijače, potječu iz turskog područja. Crvena paprika, koja raznim jelima od divljači daje punoću okusa i lijepu crvenu boju, plod je utjecaja mađarske kuhinje.

Zbog svog je smještaja Gorski kotar dugo bio prostorno izoliran. Izgradnjom prvih boljih prometnica i suvremenim iskorištavanjem šuma, ovaj prostor dobiva na značenju kao spojni prostor između Primorja i unutrašnjosti Hrvatske.

Zbog svog specifičnog geografskog položaja, taj je kraj zadržao svoju autohtonu kuhinju koju karakteriziraju jela od pastrve, graha, repe, kiselog zelja, gljiva (bukovača), krumpira te jela od divljači (medvjeda, vepra, jelena).

Na pašnjacima i livadama Gorskog kotara mnoštvo je različitog ljekovitog bilja koje se koristi i u ljekarstvu. Tu se mogu naći: arnika, stolisnik, kantarion, jagorčika, preslica, kaćun, mrazovac, kopriva, trputec, bazga, vučja jagoda, velebilje, plod lipe i šipka.

Gorski kotar krasi kvalitetan med, koji nije samo dobra namirnica nego se koristi i kao pomoćno sredstvo za razne bolesti. Gorski med kao prirodna mješavina šećera sadrži i mnoštvo drugih ljekovitih tvari u malim količinama, npr. pelud i matičnu mliječ koja povećava imunitet i otpornost organizma. Koristi se u kombinaciji s biljnim čajevima, npr. s lipom protiv prehlade, a s matičnjakom za dobar san.

Ovaj je kraj poznat i po dobroj medovini. Medovina je osvježavajuće i umirujuće piće koje djeluje dobro na krv. Potiče tek i pospješuje probavu.

Hrvatska u svom srcu nosi najljepše što priroda može dati: drevnu i gustu šumu – ponos Gorana.

Tko je bar jednom čuo iskonski zvuk šuma, njihov šumor, slušao odjeke zelenih slapova, taj će biti trajno obogaćen. Blagost zelenih šuma i beskrajna zelena mirnoća oplemenjuju čovjeka unoseći u njegov život bogatstvo ljepote.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće