Veličanstveni rižoto

Zrno po zrno - rižoto

Riža u prehrani djeteta

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Podaci kazuju da se čak 96 posto sastojaka zrna riže može iskoristiti u organizmu. Ne opterećuje sustav za probavu, a dobro se iskorištava u organizmu. U riži su prisutni vitamini B skupine koji su vrlo povoljni za održanje zdravlja crijevne flore.

Riža je uz pšenicu najrašireniji proizvod koji se povezuje s istočnjačkom filozofijom i njihovim stilom života. Prva asocijacija su vrijedni Kinezi i mokra polja prekrivena strukovima ove žitarice.

Riža pripada skupini namirnica s visokim glikemičnim indeksom i stoga se preporuča kombinirati je uz namirnice niskog glikemičnog indeksa.

Poznate su na stotine vrsta riže. U nutritivnom smislu važna je podjela po stupnju obrađenosti te govorimo o neoljuštenoj riži, tzv. smeđoj riži koja ima dvoslojnu ljusku, i oljuštenoj, tzv. bijeloj riži koja je oslobođena od ovojnice. Riža se potom polira, pa dobivamo bijela jednolična zrna okruglastog ili duguljastog oblika.

Stare civilizacije poznavale su uzgoj i upotrebu riže koja se iz Male Azije proširila u Kinu i potom u ostale dijelove svijeta.

Nutritivni sastav

Gastronomi ističu kako je riža zahvalna namirnica koju susrećemo u bezbroj oblika sa širokim mogućnostima primjene. Nalazimo je u toplim i hladnim jelima, juhama, varivima, salatama, jelima od mesa, gljiva, riba, školjkaša.

Podaci kazuju da se čak 96 posto sastojaka zrna riže može iskoristiti u organizmu. Ne opterećuje sustav za probavu, a dobro se iskorištava u organizmu te je pronašla važno mjesto u prehrani djece.

Riža sadrži aminokiselinu lizin koja pripada skupini esencijalnih aminokiselina. Izvrstan je izvor škroba i dobar izvor bjelančevina biljnog podrijetla. Škrob iz riže najčešće se rabi u proizvodnji dječje hrane.

U riži su prisutni vitamini B skupine koji su vrlo povoljni za održanje zdravlja crijevne flore. Djeca predstavljaju osjetljivu skupinu čija je flora povremeno narušena jer pretjeruju u unosu slatkiša te češće od odraslih obolijevaju od ljetnih viroza i nametnika. Zahvaljujući rižinoj sluzi koja nastaje iskuhavanjem riže u vodi, crijevna se flora uspješno oporavlja i upalni procesi se umiruju. I zato su, uz obveznu konzultaciju liječnika, od iznimne koristi i lagana jela od riže.

Posebna prednost riže je ta što ne sadrži gluten. U slučaju pojave probavnih tegoba i sumnje na probleme prouzročene celijakijom - glutenskom enteropatijom, riža je idealna namirnica za pripremu jela dok se sumnja ne isključi ili pak potvrdi.

Riža u kuhinji

Postoji neoljuštena riža, tzv. smeđa riža koja ima dvoslojnu ljusku i oljuštena je i tzv. bijela riža koja je oslobođena od ovojnice.

Rižina su zrna povoljna za pripremu slatkih i slanih jela. Rižu možemo pržiti, peći ili pak kuhati. Pridonosi okusu i povoljnijoj strukturi jela. Izrazito je siromašna mastima, što joj daje dodatni prostor u suvremenim dječjim jelovnicima upravo opterećenima visokim sadržajem masnoća.

U pripremi jela od riže za djecu poželjne su kombinacije:

  • riža i mlijeko

  • riža i grašak

  • riža i juha od rajčice

  • riža, orasi i jabuka

  • riža i soja

  • riža i trešnje (usitnjene)

Riža pripada skupini namirnica s visokim glikemičnim indeksom i stoga je povoljnije kombinirati je uz namirnice niskog i vrlo niskog glikemičnog indeksa kako bi se dobio povoljniji obrok za djecu.

U pripremi jela s mesom i ribom svakako treba veći prostor dati riži ako je riječ o djeci predškolske dobi.

Riža se kuha 15-20 minuta, prema uputi na pakiranju. Ako želimo mekšu rižu, na jednu mjericu riže dodat ćemo 4-5 mjerica vode, dok je za rižu koja nakon kuhanja ostaje tvrđa potrebna manja količina vode. Riža se može kuhati i s mlijekom ili juhom.

Ne zaboravite djeci servirati uvijek svježe pripremljene obroke!

Ajvar

Razmazi svoje nepce