7 ideja za fina, hranjiva i brza povrtna jela

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Ovih dana se okrećemo laganim jelima od povrća koja ne samo da su hranjiva i zdrava, već se i vrlo brzo i vrlo jednostavno pripremaju. Zato jer je zdravlje najbitnije!

Ovih danas posebno smo u potrazi za jednostavnim i hranjivijim obrocima koje će nama i našem organizmu podariti novu životnu energiju.

Povrće je jako hranjivo i zdravo!

Stoga je na našim tanjurima sve više raznolikog povrća koje je prepuno hranjivih sastojaka koji itekako gode našem organizmu. I ne brinite, već se u izostanku svježeg, opskrbite zamrznutim. Ono između ostalog sadrži obilje vitamina i minerala, pa ovisno o vrsti predstavlja značajan izvor provitamina A, vitamina B grupe, C i D te željeza kalija, kalcija, magnezija i primjerice fosfora.

Donosimo vam 7 maštovitih ideja za ukusne, hranjive i koji su toliko dobri da se redom svi već danas mogu naći i na vašim kućnim jelovnicima.

K tome, kako povrće sadrži mnogo biljnih vlakana i vode te skoro nimalo masti pa ima manju energetsku vrijednost, povrtna su jela kao stvorena i za ljubitelje zdrave prehrane koji žele biti i ostati u dobroj psihofizičkoj kondiciji.

Povrće se vrlo jednostavno i brzo priprema!

No, jela od povrća nisu samo hranjiva, zdrava i ukusna. Ona se mogu i vrlo jednostavno i vrlo brzo pripremati pa primjerice ukusan i vrijedan kuhani obrok od povrća na našim tanjurima može osvanuti i za samo 30 minuta.

Za uigravanje u novu, iz dana u dan povrćem sve bogatiju sezonu, donosimo vam 7 cool ideja za ukusne, hranjive i brze povrtne obroke (začinjene našim omiljenim dodatkom od povrća, Vegetom!) koji se redom svi već danas mogu naći i na vašim kućnim jelovnicima. 

1. Povrće s umakom od šparoga (za najzahtjevnija nepca!)

Miljenice gurmana, šparoge, poslužite jelo koje će zadiviti i najzahtjevnija nepca. Združite ih s hrskavo kuhanom cvjetačom, tikvicama i brokulom te prelijte gurmanskim umakom od ukusne Podravka juhe iz vrećice i uživajte u brzopoteznom i zdravom delikatesnom obroku.

Povrće s umakom od šparoga

Juha iz vrećice može, uz male preinake i jednako brzu i praktičnu pripremu, postati izvrstan umak. Kuhano povrće možete tako oplemeniti umakom od povrtne juhe, ne samo od šparoga.

2. Povrće s bademima (za ljubitelje maštovitih zalogaja!)

S raznovrsnim i svestranim povrćem svatko može biti maštovit poput vrhunskog chefa. Bez sumnje, neobične kombinacije uvijek daju i posebno ukusan rezultat. Stoga, na maslacu kratko pirjane šampinjone, tikvice i paprike pospite listićima badema te se na vlastitom nepcu uvjerite da se hrabrost isplati. 

Povrće s bademima

Maštovito povrtno jelo poznato je po efektu “jel’ ima još?” – slasno, mirisno i zdravo, pobuđuje apetit, a možete ga poslužiti i kao predjelo! Pirjano povrće s hrskavim bademima možete koristi i za pripremu bruschetta.

3. Proljetna salata s tikvicama (za fitness frikove!)

S odabranim povrtnim sastojcima, i salata se od uobičajenog priloga može uzdići na viši nivo i postati pažnje vrijedan malen, ali jako ukusan obrok. Štoviše, zahvaljujući jako hranjivom povrću celeru, rotkvicama, tikvicama, mladom luku i mini rajčicama ova salata je prava zvijezda zdrave prehrane.

Proljetna salata s tikvicama

Proljeće je pravo vrijeme da iskoristite bogatu ponudu svježeg povrća. Rapsodija boja i okusa na tanjuru malo će koga ostaviti ravnodušnim. Salatu poslužite kao lagani obrok ili prilog glavnom jelu.

4. Povrtna rapsodija (za jako, jako zaposlene!)

Svježe pripremljeni obrok od dokazano najzdravijih vrsta povrća, cvjetače, brokule, poriluka, mrkve i rajčica za samo 10 minuta? Naravno, uz Coolkin recept i malu pomoć mikrovalne pećnice i to je moguće, pa smo sigurni da odsada čak i kad ste preumorni od posla nećete odustati od finog homemade obroka.

Povrtna rapsodija

Za samo 10 minuta kuhanja u mikrovalki, iz čarobne kutije izlazi super zdravi ručak za dvoje. I dok plešućim korakom balansirate s tanjurima u ruci, vitaminima krcata povrtna kompozicija vaš plesački talent rasplamsava do maksimuma!

5. Zapečeno povrće u tavi (za obožavatelje krepkih povrtnih jela!)

U novoj epizodi naše omiljene serije zapečeno povrće koja se odigrava u tavi, glavne povrtne uloge dodijeljene su komoraču, mini rajčicama, tikvicama, šparogama i špinatu. Otkrijemo li vam da su to još i jaja, vrhnje, sir i Vegeta, kladimo se da znamo što ćete sutra skuhati za ručak.

Zapečeno povrće

Kada se mirisi zapečenog povrća rasprostru kuhinjom, gotovo im je nemoguće odoljeti. Sva ta raskoš aroma izaziva apetit, a boje povrtnog spektra mame da se poigrate prilikom serviranja.

6. Gratinirana blitva (za zaljubljenike u mediteransku prehranu!)

Neobično hranjiva i zdrava blitva, omiljeno lisnato povrće kuhinje uz obalu, na otocima i u zaleđu Jadranskog mora (koja je i zvijezda tradicionalnih zalogaja poput soparnika!), glavna je i u ukusnom te vrlo brzom i ekonomičnom povrtnom jelu koje će se svidjeti i kontinentalnim gurmanima.  

Gratinirana blitva

Namirnicama koje uvijek imate u kuhinji, kao što su jaja i luk, pridružili smo ovčji sir i blitvu. Ukusno, brzo i ekonomično jelo za samo 30-ak minuta. Što vam još treba? Salata po izboru ili jogurt, kako više volite.

7. Popečci od tikvica (za poklonike zdravog fast-fooda!)

Slasni popečci od tikvica su mnogo zdravija, domaća verzija fast-food zalogaja koje volimo unatoč tome što baš i nisu na dobrom glasu. Kako nam k tome dolaze i s finim umakom, Coolkini popečci imaju veeelike šanse postati i vaše omiljeno obiteljsko malo povrtno jelo.

Popečci od tikvica

Za višenamjenske tikvice nikad dovoljno ideja. Kako im sezona traje gotovo cijelu godinu i tehnike primjene su raznovrsne.

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh