Tjestenina na drugačiji način

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Posebnost tjestenine od povrća i morskih trava je što se brzo priprema, namirnice su svježe, niskoenergetske, ne zahtijevaju termičku obradu te imaju višestruku primjenu u različitim obrocima.

Danas se sve više javlja potreba za alternativnim vrstama tjestenina, odnosno onima koji će za sirovinu osim žitarica koristiti i druge vrste namirnica. Bez obzira na to radi li se o nemogućnosti probave pšenice i konzumacije pšenične tjestenine, alergija, želje za smanjenim unosom energije ili drugih poremećaja koji utječu na probavni sustav, velika većina ljudi iz prehrane je odlučila eliminirati tjestenine od žitarica.

Kada govorimo o alternativnim vrstama tjestenine, možemo ih podijeliti u dvije skupine:

Sirova: tjestenina od povrća i morskih trava

Alternativne vrste tjestenina od povrća, morskih trava i grahorica postaju sve interesantnije za stolom.

Termički obrađena: tjestenina od leguminoza i grahorica.

Obje vrste zasnivaju se na istom načelu – umjesto špageta, fusilla, penna i ostalih oblika tjestenine kod kojih je glavna sirovina žitarica (pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz i sl.), ovdje se kao glavna sirovina upotrebljava povrće, leguminoze, grahorice ili morske alge.

Zoodlesi sa češnjakom i tvrdim kozjim sirom

U pripremi tjestenina od povrća i morskih algi uglavnom nije potrebna termička obrada pa se mogu konzumirati kao lagani ručak, večera ili jednostavno salata. Najčešće korišteno povrće su tikvice i mrkva zbog svog izgleda te ih je stoga najjednostvanije pripremiti u obliku špageta.

Tjestenina od morskih trava dostupna je bez potrebe za dodatnom pripremom. Dodatkom zelenih salata, rajčica, krastavaca i svježih hladnih umaka dobivamo privid špageta, a zapravo se radi o niskougljikohidratnom, niskoenergetskom svježem obroku.

Kada govorimo o tjesteninama od leguminoza, njihova je posebnost u tome što sadrže više proteina i vlakana od klasične tjestenine bogate ugljikohidratima.

Rezanci od zucchini tikvica sa skampima


Najčešće korištene sirovine u pripremi tjestenina od leguminoza su crni grah, slanutak, zelena leća, mahune i crvena leća, a može ih se pripremiti tako da se bilo u kojem receptu samo zamijeni vrsta tjestenine.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži