Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont

Uz dobru rižu svatko može biti majstor kuhinje

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Riža je jedna od osnovnih namirnica u svakoj kuhinji: jednostavno se priprema, dostupna je svima i vrlo brzo od nje nastaje prilog ili cjelovit obrok.

Za pripremu jela s rižom ne morate imati godine iskustva ili biti vrhunski kuhar. S osnovnim kulinarskim vještinama može se napraviti puno, a uz malo učenja i prakse, jelo se može dovesti do savršenstva. Baš kao i tjestenina, riža ostavlja mnogo prostora za igranje okusima pa je se tako može spajati s povrćem, morskim plodovima, sirom, piletinom ili nekim drugim mesom.

Riža ostavlja mnogo prostora za igranje okusima pa je se tako može spajati s povrćem, morskim plodovima, sirom, piletinom ili nekim drugim mesom.

Ukusna je i jednostavno kuhana te začinjena s malo kvalitetnog maslinova ulja. Ipak, treba imati na umu da je svaka riža specifična i ima odgovarajuću namjenu. Primjerice, za kremasti rižoto najbolja je arborio riža, a za priloge i salate savršena riža parboiled.

Basmati i dugozrnata riža kraljice su egzotičnih jela, a integralna parboiled je za one koji biraju najzdravije obroke. Pratiteljima gastro trendova i eksperimentiranja u kuhinji zanimljiv izbor može biti mješavina tri vrste žitarica, a za one kojima je bio/organic hrana na prvome mjestu okruglozrnata riža najdraža je opcija. Mnogi se pitaju kako napraviti savršen rižoto.Vrhunski kuhari otkrivaju da je tajna u temeljcu pa će posvećenost njegovoj pripremi nerijetko rezultirati odličnim okusom jela. Ovisno o raspoloživom vremenu i entuzijazmu, temeljac možete pripremiti sami - ili se jednostavno uputiti do obližnje trgovine. Za rižoto se nerijetko svatko može biti majstor kuhinjeTajna savršenog rižota skriva se u temeljcu pa, ovisno o raspoloživom vremenu i entuzijazmu, možete ga pripremiti i sami. Najčešće se preporučuje pileći temeljac, ali možete upotrijebiti i neki drugi ako smatrate da odgovara ostalim sastojcima u receptu.Za dobru strukturu potrebno je odabrati i dobru rižu. Riža Zlato polje sinonim je za vrhunsku kvalitetu. Ta je kvaliteta postignuta dugogodišnjim pravilnim izborom najboljih sorti riže, odgovarajućim postupkom prerade i čišćenjem sirovine te primjerenim načinom pakiranja. Ovu brušenu bijelu rižu možemo nazvati pravim “multitalentom” među rižama, s obzirom na to da svoje mjesto može naći u gotovo svim jelima. Razlog tome su njezin oblik i srednja veličina zrna, kao i visok udio škroba, a posebno se dobrom pokazuje u tradicionalnim, domaćim recepturama.Od sarme do rižota, od slatkih nabujaka do riže na mlijeku, s ovom je rižom teško pogriješiti. Kod kuhanja se preporučuje apsorpcijska metoda, što znači da se riža kuha u točno određenoj količini vode kako bi se tijekom kuhanja sva voda upila. Pri kuhanju razina vode opada i para dovršava kuhanje. Preporučuje se na 195 grama riže srednjeg zrna staviti 470 ml vode.

Važno je znati i da temeljac prije ulijevanja u lonac ne smije biti vruć jer će riža ostati tvrda i neće se skuhati, pa se tako preporučuje ulijevati topli temeljac. Uz temeljac možete dodati i malo bijelog vina, a od ulja izbor kuhara obično pada na ono maslinovo. Nakon otprilike 15 minuta kuhanja bijela riža postat će al dente, a kako bi rižoto zadržao bogatstvo okusa i finu, kremastu strukturu, preporučuje se poslužiti ga odmah nakon pripreme.

Tekst: Irena Zrinski

Zimovanje

Uz Podravku nema zime!