Zoodles - špageti od zucchini tikvica

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Ako i vi i vaši tanjuri vape za nekim novim, ukusnim i zdravim jelom od povrća, doznajte što su i kako se spremaju zoodlesi te ih već sutra ubacite u svoj jelovnik.

Zoodles i povrće i tjestenina

Zoodles (složenica od engl. riječi zucchini i noodles!) su zapravo špageti od zucchini tikvica koji jako sliče onim pravim od brašna jer imaju hrskavu, al dente konzistenciju, mogu se namotati na vilicu i savršeno se slažu bilo s kojim umakom. No, iako ih uspješno glume, od njih se i podosta razlikuju, pa tako, za razliku od pravih, ne sadrže gluten, gotovo i nemaju masnoća te u svojih 100 g skrivaju samo oko 2,2 g ugljikohidrata i oko 19 kcal.

Zoodles za sve

Zoodles zbog toga nisu samo za poklonike low carb prehrane, trenda u okviru kojeg su i „izmišljeni“, već su dobrodošli i na tanjurima.

Najjednostavniji način za spremanje zoodlesa je uz pomoć kuhinjskog pomagala, spiralizatora.

Zoodles su zapravo špageti od zucchini tikvica. Kao takvi, zoodlesi nisu samo za poklonike low carb prehrane, trenda u okviru kojeg su i "izmišljeni", već su dobrodošli i na tanjurima vegetarijanaca, vegana, fanova raw fooda i paleo dijete te, naravno, svih onih koji izbjegavaju gluten.

Zoodlesi će oduševiti i zaljubljenike u klasičnu pastu koji žele uživati u istim okusima, ali s manje kalorija, a zanimljivi su i djeci, posebno onoj koja ne vole povrće.

Kako nastaju home made zoodles

Zoodles se mogu spremati na više načina, od kojih je najjednostavniji, najučinkovitiji i najbrži onaj uz pomoć kuhinjskog pomagala, spiralizatora koji, želite li ne samo biti u trendu već i obogatiti svoj jelovnik, morate imati. Naravno, uz napomenu da vježba čini majstora, špagete, ali i ostale vrste tjestenina od tikvica, primjerice rezance i listove za lazanje, možete oblikovati i uz pomoć različitih noževa, ribeža i gulilica.

Rezanci od tikvica s umakom od kozica


Guliti tikvice ili ne guliti, pitanje je sad!

Želite li da zoodlesi svojim izgledom, odnosno bojom što više sliče špagetima, možete im oguliti koru. No, kako je meso tikvica podosta vlažno te brzo gubi strukturu, bolje je da ih ne gulite jer će s korom biti i hrskaviji (al dente) i hranjiviji, a k tome se u kori skrivaju brojni hranjivi sastojci. Naravno, koristite li ih s korom, najbolje je da su ili iz vašeg vrta ili iz ekološkog uzgoja.

Koji su zoodlesi bolji, sirovi ili blanširani?

Zoodlesi se po želji mogu jesti i sirovi i termički obrađeni. Ako želite da ostanu sirovi, prije upotrebe ih obvezno malo osušite kuhinjskom krpom ili papirom. Ako vam pak ne odgovaraju sirovi, prokuhajte ih u kipućoj slanoj vodi, jednu, najviše dvije minute ili ih blanširajte, odnosno samo prelijte vrućom vodom te potom dobro ocijedite. Za još izraženiji al dente okus stavite ih u lim za pečenje na kuhinjsku krpu, posolite i pustite neka se „suše“ 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 100 °C.

Koji umak zoodlesi najviše vole?

Zoodlese, alternativne špagete, baš kao i one prave, doista možete združiti bilo s kojim umakom po želji. No, oprez: ako su oni na vašem jelovniku primarno stoga jer sadrže malo ugljikohidrata i kalorija, tada izbjegavajte kalorične umake koji sadrže veće količine maslaca, vrhnja i sira te prednost dajte laganim kreacijama na bazi pirjanog povrća, rajčice, začinskog bilja, češnjaka, plodova mora i slično.

Rezanci od batata s teletinom

A da probate i poodlese?

Naravno, alternativni, povrtni špageti mogu nastati i od drugih vrsta povrća ‒ krastavaca, repe, mrkve, celera, slatkog krumpira i cikle, ali i od voća ‒ jabuka i krušaka. Osim od zucchini tikvica, zoodlese odnosno poodlese (pumkin i noodles!) možete pripremiti i od drugih vrsta bundeva i tikvica, primjerice butternut tikvice i domaće zelene bundeve koje kumice, već naribane na rezance, odavna prodaju na našim tržnicama.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.