Roštilj

Delicije u kojima uživamo s posebnim žarom

Roštiljanje bez bojazni

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Topli dani, obilje sunca, priroda i roštilj formula su odmor za dušu i zadovoljstva za nepce. A kakav je utjecaj roštilja na naše zdravlje?

Gotovo nema osobe koja se neće razveseliti, a i oblizati, na samu pomisao da će za vikend u društvu dragih osoba uživati u roštilju. Topli dani, obilje sunca, priroda i roštilj formula su odmora za dušu i zadovoljstva za nepce.

Mnogobrojne su prednosti roštilja po zdravlje: od same pripreme, jer se ne dodaju dodatne količine ulja kao kod prženja u dubokom ulju ili pohanja, pa sve do činjenice da uz roštiljanje ruku uz ruku ide boravak u prirodi. S druge strane, na stolu se najčešće nalazi hrana bogata mastima i soli koja ne  ne čini dobro niti kardiovaskularnom sustavu, niti liniji.  Dobra je vijest da je uz malo opreza moguće podjednako uživati u obroku, a rizik za zdravlje značajno umanjiti.

Iz tog razloga, uvijek odabirite mršavo meso sa što manje masnoća. Izbjegavajte iznutrice jer su bogate kolesterolom. Isto tako, suhomesnate proizvode poput slanine i kobasica konzumirajte tek povremeno. Umjesto soli hranu začinite biljnim začinima. Piletinu pecite sa kožicom, ali je odstranite pri konzumaciji. Također, pri konzumaciji obavezno odstranite i vidljive masnoće s mesa.

Teletina s roštilja s pečenom crvenom paprikom

Telećim kotletima uz pečene paprike nećete moći odoljeti jer je sve bilo "uvaljano" u Vegeta marinadu s pivom pa doživljaj može biti samo divno savršenstvo finog zalogaja.

Zdravstveno ispravan roštilj

Kako bi bili sigurni da je Vaša hrana nije samo ukusna već i ispravna za konzumaciju, pametno se držati nekolicine jednostavnih smjernica:

  • do same pripreme namirnice držite na hladnom i podalje od sunca

  • meso neka bude dobro zapakirano i podalje od drugih namirnica kako ne bi došlo do miješanja sokova

  • provjerite ispravnost  roštilja

  • perite ruke

  • za vrijeme pečenja, marinadom premažite samo površinu koju pečete kako ju ne bi kontaminirali bakterijama sa sirovog mesa

  • uvijek koristite svježe marinade i namirnice

  • pečeno meso držite podalje od sunca.

Pikantne pljeskavice s roštilja

Pripremite pljeskavice i stavite žličicu kajmaka te poslužite tople s pečenim krumpirom, salatom ili mladim lukom i sočnom jelu pridružite Podravkin ajvar.

Je li roštilj karcinogen?

Visoke temperature koje su prisutne prilikom pečenja ili prženja mesa i ribe na otvorenoj vatri  dovode do stvaranja potencijalno karcinogenih spojeva tzv. policikličkih aromatskih ugljikovodika odnosno PAH spojeva na površini hrane. Nastanku PAH spojeva pridonosi i izgaranje goriva (ugljena) koje se koristi za pečenje. Međutim, najznačajniji je nastanak ovih spojeva kada otopljena mast sa hrane kaplje na izvor topline stvarajući ih dovoljno da se u značajnoj mjeri talože na površinu mesa i ribe.

I to nije sve. Visoke temperature plamena s otvorenog roštilja dovode do reakcije između kreatina i aminokiselina u mesu i ribi, uzrokujući stvaranje druge skupine karcinogenih spojeva poznatijih kao heterociklički amini (HCA).

Grill vratina

Roštilj poslužite uz kuhanu palentu ili krumpir i okružite se omiljenom ekipom.

Dobra marinada je prva linija obrane

Dobra je vijest da marinade mogu onemogućiti nastanak određenih karcinogenih spojeva u mesu koje je pečeno na roštilju na ugljen. Istraživanja novijeg datuma ukazuju na značajno smanjenje HCA spojeva u mesu koje je prije pripreme na roštilju odležalo u marinadi. Točan mehanizam blagotvornog učinka marinade još nije jasan, no mnogi se autori slažu da zaštitna moć leži u određenim moćnim sastojcima marinade. Tako se primjerice pokazalo da marinade s ružmarinom i origanom sadrže antioksidanse koji sprječavaju stvaranje potencijalno štetnih tvari u mesu pri visokim temperaturama pečenja.

Dodatni savjeti za zdraviji roštilj

Iako karcinogene spojeve nije moguće sasvim izbjeći, to nije razlog da zaboravite na roštiljanje i zadovoljstvo koje ono pruža. Naprosto smanjite moguću kontaminaciju hrane sa HCA i PAH spojevima:

  • isključivanjem uporabe ugljena

  • izbjegavanjem otvorenog plamena

  • koristite meso i ribu sa manje masnoće

  • perad pecite sa kožicom

  • uvijek marinirajte meso

  • pecite na što nižim temperaturama i što dulje vrijeme

  • često okrećite meso kako bi temperatura u unutrašnjosti namirnice bila što niža

  • uklonite eventualne zagorene dijelove

  • koristite specijalne konstrukcije „grilla“, koje onemogućuju kapanje masti na izvor topline.

  • nekoliko dana prije roštilja konzumirajte povrće poput brokula, kupusa, cvjetače, kelja ili šparoga jer ono sadrži sastojke koji u organizmu aktiviraju enzime zaslužne za detoksikaciju opasnih spojeva.

Stoga, uz oprez i primjenu navedenih mjera možete uživati u roštilju već idućeg vikenda, bez bojazni za zdravlje.

Izvor: zdravobudi.hr

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži